Afscheid van Osdorp

Osdorp

Moeder heeft met het afsluiten van 2009 tevens de deur van ons ouderlijk huis in Osdorp achter zich dichtgetrokken …

Het ouderlijk huis van Hilbert Steensma, Groenpad 27-39 wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1958-1959 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 1958-1959

Mijn ouders besloten in 1957 om in Amsterdam te gaan wonen. Zij als geboren Rotterdamse en hij als een volbloed Fries. Dankzij deze dappere, moeilijke beslissing hebben wij de eer gehad om daar op te groeien. Samen met mijn twee broers en een zusje kwamen we via 10 jaar Geuzenveld uiteindelijk in Osdorp terecht.

Ons Osdorp
Waarvan we inmiddels elke stoeptegel kenden. Ik kwam nog geregeld in ons ouderlijk huis in Osdorp.
- Brood van Imming
- Osdorpplein
- Gratis parkeren
Al heb ik Osdorp zo'n 25 jaar geleden verlaten, voelde ik mij nog steeds een oudgediende. Soms keek ik de huidige bewoners aan met een gevoel van:
"Je moest eens weten! Jij komt net kijken."
- Ik heb kolenhandel van Vliet meegemaakt
- De Spar op de Osdorperban
- En Albert Heijn prominent in wat tegenwoordig de shopperhal is
- Ik heb de HEMA gekend zonder bovenverdieping en roltrap
- De bouw van C&A en de Meervaart
- Jongerencentrum KWAK gelegen aan de Osdorperban
- Ik heb de Osdorperban geasfalteerd zien worden
- Zondags speelden S.L.T.O., V&V en Z.S.G.O. op sportpark Ookmeer
- Op de plek van het politiebureau heb ik gevliegerd en gevoetbald
- Ik ken Rochdale nog als Patrimonium

Einde van een Amsterdamse periode
De laatste maand van 2009 volgde de apotheose. Wekelijks waren we op het Groenpad.
Ons huis moest worden leeggehaald. Schoon opleveren voor Patrimoni… euh … Rochdale. 28 december hebben we de sleutels ingeleverd. Na 43 jaar LIEF en leed. Over en uit. De herinneringen aan de liefde hebben die van het leed overwonnen.
Nu is er slechts genetisch materiaal achter gebleven dat langzaam zal verwaaien met de stofresten van de renovatie. Onze moeder is inmiddels verhuist naar een dorp onder de rook van …
Nu, na 53 jaar is er dus een einde gekomen aan onze Amsterdamsche periode. Onze familietraditie kabbelt weer rustig voort. Alle gezinsleden in hun eigen dorpje of stadje, maar niet meer in het mooie Amsterdam.
We schreven geschiedenis!

Lees hier alle verhalen van Hilbert Steensma.

Bekijk meer afbeeldingen

Hier op de hoek van Meer en Vaart en de Osdorperban vliegerde Hilbert destijds. wie, wat, wanneer, waar Inmiddels is de karakteristieke 'bocht' in de weg verdwenen - er ligt nu een groot kruispunt, een kale vlakte - en ook zijn de flats rechtsboven vervangen door moderne huizenblokken. <br />Foto: eigendom Stadsdeel Osdorp. Bron: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, datum onbekend

Jan Luiten

Afscheid

De titel van het stukje doet me denken aan het jaar dat mijn ouders uit Osdorp vertrokken. Dat was in 1985, toen mijn vader met pensioen ging. Opeens kan je niet meer terug naar het oude vertrouwde uit je jeugd. Wat restte waren de oude straten met andere bewoners en herinneringen aan het Osdorp, waar je als kind zo eindeloos kon spelen. Nu zijn zelfs bijna alle flats uit onze buurt gesloopt (wij woonden in de Simonskerkestraat, ook van Patrimo......Rochdale dus).
Van nostalgie kan je niet leven. Maar het is toch jammer dat er zo veel verandert in Osdorp, voor wie er is opgegroeid hebben inderdaad vele stoeptegels een verhaal.
Bakker Imming hadden wij ook bij ons in de straat, kennelijk een filiaal.
Veel van mijn vriendjes zaten op V&V. Vele van mijn klasgenoten van de lagere school (de Johanneschool van meester Borgman) kwamen ook uit de omgeving van het Groenpad.
Ik kan me een klein beetje voorstellen hoe je je voelt.