Betaalrondje

Café Ban80 aan de Osdorperban begint langzaamaan vol te lopen. Het is vrijdagavond een uur of 10.

Osdorperban Deel van een foto van de  Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, april 1961

Osdorperban Deel van een foto van de Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, april 1961

Ban80 was één van de gelegenheden in Osdorp waar je zonder al te veel gezeur een biertje kon gaan pakken. Nees en Ali waren de uitbaters en Ron - een god met blonde haren en dito snor - stond achter de bar. (Later werd de zaak over genomen door Jan & Lammie). Naast de gezelligheid en het bier stond Ban80 bekend om zijn vermaarde "bal-saus".Deze versnapering vond dan ook gretig aftrek onder de gasten van dit etablissement. Het gehaktballetje, stukje brood en de pindasaus ...

Ondertussen worden er door de diverse bezoekers afspraken gemaakt om dit weekend met zo weinig mogelijk auto's naar Bergen (NH) te rijden. In Bergen zaten de meiden immers smachtend te wachten op de Osdorper jeugd. Tevens werd de keuze bepaald welke disco zou worden bezocht. Wordt het COCO of Palermo? In de hoek staat een groepje jongeren zachtjes te praten over dingen die het licht blijkbaar niet kunnen verdragen.

Ik laat even de arm van de speelautomaat los en wend mij tot de barkeeper. "Ron, doe mij nog even een geeltje van je... En schrijf het maar lekker op!" Ron zoekt mijn bonnetje, schrijft de kersverse schuld bij en geeft mij 10 keiharde knaken. Zo, ik ben weer even zoet.

Ban80. Hier voel ik me thuis. Alles gaat zijn gewone gangetje. Aan de bar ligt een man in kennelijke staat te slapen. Ook standaard uitrusting van de kroeg. Er wordt aan de bistro-tafeltjes driftig geprobeerd een "Mex" te gooien.

Ik blijf zoals gewoonlijk tot het bittere end. Als de tonen van "goodnight sweetheart" klinken, begint Ron aan zijn betaalrondje. "Pibbe! Dat is dan 78 gulden!" Ik kijk onschuldig naar Ron. Terwijl ik naar de deur loop mompel ik: "Euh, ik betaal volgende keer wel even ..."

dave lubeck

Ban 80 e.d.

Ja Ja Luitjes . Al die verhalen over Osdorp in die jaren    . Ik ken al die jongens en was zelf ook bevriend met Peter Wansink , Robbie Wansink , Peter Valk en anderen . Voor de rest ken ik ze ( bijna ) allemaal en heb heel wat meegemaakt met al die gasten . Het uitgaan naar Bergen NH . De vechtpartij daar tegen die lui . Ik geloof dat een blinde Italiaan daar eigenaar is van die tent . Ik heb Suikerbuik zelfs nog vast zien zitten in een toilet raam daar waar hij niet door kon en kreeg klappen zowel van uit het toilet op die dikke reet van hem , als vanaf de buitenkant op z'n gezicht . Heb Suikerbuik toen ontzet hahahahahha !! Kon ook aardig er op los rammen zeg maar ;-) . Dan nog die vechtpartij in dat cafe op de osdorperban die bijna helemaal aan puin lag . De eigenaar Leo heeft toen in de neus van Peter Wansink gebeten en niet meer los gelaten . Scheelde niet veel of hij had Peter zijn neus er af gebeten . Een Politie man die plots binnen kwam probeerde mij op mijn hoofd te slaan met zijn knuppel maar die had ik afgeweerd en afgepakt en hem zelf toegetakeld met zijn eigen knuppel . Luilak in Kwak , jaja , wat een zooitje . zeker toen die ME door die deur ging . Maar zeker leuke tijd meegemaakt in Kwak . Ik kan me nog zoveel herinneren maar dan heb ik een behoorlijk lang verhaal hier .

Nou , Groeten allemaal !!!

Conny Jekel

Jekel

Eerst Hans de breij en later Leo en Theo. Mochten er eigenlijk nog niet naar binnen, waren net 14 maar Hans kneep een oogje dicht. En later Theo en Leo. We voelden ons altijd beschermd daar. Een geweldige tijd daar gehad, en in Kwak ook. Eerst naar Theo en Leo daarna na Kwak en ff patatje eten bij van Vliet.

Hans van Mourik

Hans van de Beatclub in Osdorp.

Ik kwam niet zo vaak in deze bar.,
zo nu en dan.
Mijn meeste vrienden en kennissen kwamen in "De Banhoek".,
en aangezien de beiden kinderen van de eigenaar en eigenaresse
was de band met de Banhoek eveneens groter.

theo

Re: Hans de Brei

Hilbert:
WoW! Sure... "Maar toen was ik er nog niet..." (om jouw woorden maar even te gebruiken).
Inderdaad. Nu je het zegt. Hans de Brei. Daar dronk jij je glaasje melk toch? Als echte kroegtijger? Ik kwam er inderdaad een paar jaar later. Heb jij nog anekdotes over deze periode?
Ik herinnerde mij na het schrijven van dit stukje een jongen die "dag en nacht" achter de gokkast zat. Kleine Tommie of zo...? Wie weet zijn naam nog?

Druif?

Rob

Tja, gave tijd was dat. Kwam er vaak met Mario (meer en vaart) Rudi Schilp, Freddy Mittelmeijer en nog wat jongens van o.a. de Heimansschool en het O.S.G. (Osdorper Scholen Gemeenschap). Ook de dames waren er regelmatig, Karin Borninkhof, Ellen, Anouska. We worden zeker oud maar wel een super leuke tijd gehad destijds in Osdorp. Agentje pesten met Rudi de Vries, Gino (oud vriendje van m'n zus) Rita. Tja jaren vliegen voorbij..

Mary

Leuk!

Leuk al die verhalen. Was het niet cafe de Banhoek? Of was dat later pas?
Wij hebben op Meer en Vaart gewoond. Op de foto van de Osdorperban, achter Langswater? staat op de foto de flat waar wij woonden, Meer en Vaart 128, om precies te zijn. Ik zoek nog meer foto's van Meer en Vaart.
Heb jij ook op de Heimansschool gezeten? Ik ben van 1952.

c roozendaal

leo ?

ik dacht toch dat hans de breij was overgenomen door ene Leo.
dat was tenminste de eigenaar in de tijd dat ik er kwam.
achter de bar stond inderdaad een blonde Ron en Jan Ketting.
Leo en Ron hadden alle twee een 'waakhond" zwarte bouviers Kynos en Boefie.
er is ooit nog eens een knokpartij geweest waarbij de hele zaak zowat gesloopt werd.
dat was volgens mij in 1977 of 1978.
tjee, wat wordt ik oud.

Adry Sijmonsbergen

Hans de brei, ja

Ik ken die bar ook als Hans de Brei.
Ik en mijn vriendinnen kwamen daar ook in het weekend,en dat zal in`74/76 geweest zijn.In die tijd werden we ook ineens aangetrouwde familie!
Als puber was het spannend vertoeven in ons Osdorp.
Er liep veel jeugd rond daar en elke zaterdagavond ging je uit met je vriendinnen in de hoop dat je deze of gene weer zou zien.De Wansink broers,die bij mij in de straat woonde,voorbij het poortje. en kornuiten hadden een magische aantrekkingskracht,op bijna alle meiden.Wat wil je he,ze deden alles wat niet mocht..Ik heb eens een keer een aanvaring met een van hen gehad,omdat hij mijn vriendinnetje pestte dat naast me woonde.Zij had een schommel aan haar balkon hangen,wat kon als je `huis`woonde, toen hij passeerde met zijn vrienden richting Ban,duwde hij haar van de schommel en namzelf plaats. Ik gaf hem een grote bek,maar hij luisterde niet en toen hij een flinke schommel vooruit deed,gaf ik m een aardige schop waar het heel pijn doet bij jongens... en toen kwam hij achter me aan gerend. Maar ik heb hem eruit gerend... de weg op tussen verschillende auto`s door en de stoep weer op dwars door de bosjes heen richting Van Elst banketbakker op de hoek van de Ban.Weken lang heb ik een hevige angst doorleefd wanneer ik weer een groep jongens de straat in zag komen en hem er tussen herkende.En ik maar met een opgeheven hoofd net doen of het me niks deed.maar ondertussen wel terluiks even checkte of de deur van het trappenhuis open stond zodat als het nodig zou zijn ik er direkt naar binnen kon sjesen.Zij naam was Gerretje.... meen ik. Dit voorval gebeurde een paar jaartjes voordat ik de leeftijd had om naar Hans de Brei te gaan. Heb hem daar menig keer nog gezien en me altijd afgevraagd of hij wist dat ik het was. Hahahaha. Heerlijke tijd die jeugd van ons he. Voorgoed voorbij. Zoet zijn de herinneringen. Groetjes. Adry.

anneke

jeugd

kennen jullie tjalling jonker nog? (mijn broer)
hij kwam ook veel in kwak.

Frans Wiedijk

Ban 80

Geweldig verhaal weer Bibbe.
Wat een tijd was dat toen,bijna elke avond kon je ons daar vinden.
Lekker biertje drinken,kletsen en wat al niet meer met de meiden.Ook was er regelmatig bezoek van de politie binnen,wij dan snel naar buiten om weer eens die kever op zijn kant te leggen,altijd feest daar,als ik er over lees mis ik het wel die tijd.
Een tijd om nooit te vergeten,wat heb ik daar een hoop meegemaakt,denk maar eens aan die knokpartij buiten met de groentenman,iedereen naar buiten maar niemand deet wat alleen Ruud d Vries en Ik de gek.

Fly Inn

Met dank aan Hilbert weet ik de naam weer van de kroeg welke ik + vrienden en vriendinnen regelmatig bezocht op zaterdagavond in de periode voordat ik Hans de Brei bezocht: de Fly Inn.
Deze was gevestigd aan het Osdorpplein, op het hoekje van de Van Suchtelen van de Haarestraat.

Hans de Brei en Bimbo

Inderdaad Hilbert, bij Hans de Brei lag ik voorovergebogen over het tafeltje met een leeg melkglas voor me. Het zoveelste overigens. Ze moesten me eruit gooien anders werd ik als dweil gebruikt. Ik riep dan altijd 'Nou al, ik ben hier net. Ik wil niet'. Nee hoor, even alle gekheid op een stokje. Ik kwam wel in H. de B. maar ik kan niet zeggen dat het nou mijn stamkroeg was. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Bimbo bar. Er is een tijd geweest dat ik met een groep vrienden en vriendinnen regelrecht vanuit de Uitweg - deze sloot altijd te vroeg naar onze zin - de Bimbo bar bezocht. Veelal zaten we dan aan die grote ronde tafel en bleven een paar uur hangen en babbelden gezellig met elkaar.
Hilbert, jij had het over kleine Tommy. Je bedoelt vast en zeker Tommy van Norden

Ban80

Bij het vallen van de naam Hans de Breij valt ineens alles weer op zijn plaats... dankje Okko

francis

Echt de goeie ouwe tijd.

Je krijgt er tranen van in je ogen. IS DIT ECHT allemaal zoooooooo lang geleden wauw we worden nu echt oud.

Hilbert

Ajax

Tja, een deel over die slapende man heeft de redactie er uit gesleuteld. Het ging hier om de scheidsrechter a.k.a. "AJAX".

Hilbert

Hans de Brei

Ban80

Leuk verhaal Hilbert.
Kan het zijn dat ik die kroeg kende als Hans de Brei?

Ban80

Mooi verhaal, het roept inderdaad nauwkeurig de sfeer op die je ermee bedoeld. Ik was vroeger ook wel een incidentele bezoeker van dit gezellige Café. Na de Bimbobar op het Dijkgraafplein de nr. 2 op mijn (ons) lijstje in Osdorp.