Antillenstr, Walbeeckstr,Hoofdweg,,de Baarsjes, enz

Auteur: Carel Homberg

Ja, Gerard Voortallen, mijn schoolvriendje, gaf me een tip hier eens te snuffelen. Meteen gedaan. Ik ben van de Postjeskade 255, op 1 hoog. Geboren 1937. Mooie tijd, prachtig uitzicht op de weilande met koeien en paarden en de schillenboer die dat spul over het land verdeelde, de tuinderijen tot aan de dijk. Dat heb ik nooit vergeten en zou graag fotos zien. In de Vijzelstraat, dicht bij de Munt is een stadsarchief of zoiets. Moet nu wachten, kan niet mijn geliefd Adam bekijken omdat ik mijn vrouw verzorg. Doch het is mijn plan en die dagdromen zijn ook mooi. Ik denk dan eens met de auto te komen (ben in 1961 naar duitsland vertrokken, getrouwd en een zaak overgenomen). Ik denk aan die Marijke, op de hoek bij het zandveldje, Dickie "van de hoek", dat was de andere hoek bij het surinaamse veld, waar nu de grote weg is, Lelielaan ? Jouce de Koning naast ons, Hanna Steenman met haar mooie kastanje-bruin haar, het lieve meisje Willie Veldboes Met Gerard naar de Augustinus school en daarna naar de MULO een stuk verder. Op de terugweg naar huis ging ons groepje dan slenterend voorbij aan de slager, hingen wat in de deur en zagen hoe de slagersknecht
(Peter? ...de wielrenner) de vleesstukken ontdeed van ongewenste "zenen" (?). Op een hoek van de Walbeeckstr. bij de bakkerij in de deur "gehangen" en gezien hoe met kracht het deeg voorbereid werd of de speculaasjes door de molen werden gedraaid. Nog 5 cent gist daar gehaald voor thuis.
Drop bij Gerard' Vader, groente op de hoek er naast, waar de aardappelenen de wortels door de schoonmaak-machine gingen en er prachtig en fris uitkwamen.(de schil was er afgewreven/geraspt ? Ja, die grote winkel schuin tegenover, waar je van alles kon krijgen. Het pleintje met rondom hegjes van "Ilex", met die prikkel-blaadjes ! in de hoek de poort van de fietsenstalling (Roosendaal ?) en waar mijn vader een garage voor zijn auto huurde. Met 16 reed ik dan steeds s'avonds vader's auto
naar die stalling en had links en recht alleen nog maar zo'n 5 cm plaats om er door te komen.
Ja, bijna vergeten, daarvoor, toen ik eindelijk ook een fiets kreeg (veuls te groot, "vamme" broer) met houten blokken op de trappers gemonteerd om die bereikbaar te maken. Op een andere hoek, wim, de melkboer, die ik soms "mocht" helpen, op de andere hoek de banketbakkerij Swaving (?) waar ik ook steeds naar binnen keek en bleef hangen om te zien hoet een taart in rekord-tijd klaar werd, bovenop versierd met crème in vorm van bloemetjes, puntjes, letters; heel interessant en bewonder die vaardigheden der vakmense ook nu nog. (Heden ten dage) Schuin tegenover de GROTE winkel van de Ruyter of de Gruyter (?) met koffie,thee en ??? Die winkel was zo groot dat het een prachtig groot gezellig Café had kunnen zijn. Op het Surinaamse plein (de grote zandvlakte, nu Lelylaan) hadden de duitsers een Camp. Een keer nodigde een duitser me uit, te komen kijken naar zijn konijnen. Dat was interessant, had geen idee van een eventueel risiko. Ik weet ook nog hoe we een keer uit school kwam en door de Antillenstraat gingen omdat de straat (bijna) vol met autos was.
Alles gerequireerd ?, dus gepikt van voorbij rijdende hollanders. De duitsers hadden ze nodig voor hun snelle vlucht. En nu zit ik zelf al 52 jaar in duitsland.
Direkt na de bevrijding, 's morgens op school zittend met ons brood en gesponserde melkflesjes,
vlogen Dakota's over de school en wierpen grote blikken met voedsel op de weilanden. De lege blikken werden door grotere jochies aan elkaar gebonden tot een vlot. Water was er genoeg, alles slootjes van de tuinders en de bredere sloot van daar naar de hoger gelegen Baarsjes (?).
Ik mocht wel eens mee met een tuinder in zijn grote motorschuit, vol beladen met groenten van het seizoen, naar de markt (westermarkt ?) bij de Willem de Zwijgerlaan. Dan denk ik nog aan de (hoge smalle) Haarlemse Tram, Eindpunt (beneden) aan het eind van de Willem de Wit (?) straat. Daar in de buurt was het Sportfondsen-bad. Wat ik altijd heb gemist hier in Duitsland ? Oliebollen, flensjes, poffertjes met Grand Marnier en boter en suiker, ontbijtkoek, gevulde koek, rondo' en kano's, beschuit, verse haring, gebakjes !!, roomboter koekjes !, ... Jongens, jongens, wat was en wat is dat allemaal lekker. .
Ja, Cineac Reguliersbreestr, doorgaande bioscoop. Dat mooie Tuschinski Theater (bioscoop) met
een flink en prachtig klingend Concert-ORGEL !
Ik denk, mot ophouWen ! Wordt te lang.
Ga Gerard eens vragen of hij me bij gelegenheid eens een paar wandelingen kan opschrijven die ik kan doen vanaf het Centraal Station, richting Brouwersgracht en zo. Die routes die echt "volks"zijn en nu vaak met leuke terrasjes. En de Jordaan ? En.. ? De auto laat ik dan bijv. in Naarden staan en zoek een pension of mini-hotelletje in het centrum. Oh, ik heb "pannekoeken" vergeten !
Nederland is (of was ?) zo gezellig. "Heden ten daags" met "veul" meeeer terrasjes. Waar is het het leukst voor heel rustige dagwandelingen met veel tijd voor zulke terrasjes en het "treffen van gewone lieve mensen" ? Gerard, doe je best. Ik schrijf je niet, je ziet het hier.

Carel Homberg

Wilt u Carel een bericht sturen? Zijn e-mailadres is hombergbrusius@t-online.de