Niet nieuw

Auteur: Channah van Straaten

Mogelijk heeft deze marktkoopman dit systeem zelf uitgevonden, maar daar was hij niet de enige in, zoals dat wel vaker gaat met uitvindingen. Zie bijvoorbeeld alleen maar de uitvinding van de boekdrukkunst.
Veel (kantoor)boekwinkels hadden een soort bibliotheekje annex antiquariaat, waar het op dezelfde manier toeging. Uit eigen ervaring noem ik de firma Boschkemper (Boskemper?) aan de Frederik Hendrikstraat in Oud-West, waarvan mijn ouders in de jaren 50 van de vorige eeuw boeken voor ons kochten c.q. leenden.
Wat ik mij afvraag is hoe deze door u genoemde marktkoopman zijn voornamelijk op verkoopsters van middelbare leeftijd gebaseerde collectie opbouwde. Dat lijkt mij toch wel een heel bijzondere specialisatie, een waar ik nog nooit van gehoord heb. En wat die verkoopsters zelf betreft: aan de overkant van de markt, op de Slotermeerlaan, was toentertijd de Openbare Bibliotheek gevestigd. Veel goedkoper om daar boeken te lenen dan ze van de markt te betrekken!