Boeken

Koop- en leensysteem

Eens in de week reed ik naar een boekenkraam daar op de markt van Plein ‘40-’45

De markt op Plein '40-'45, op de achtergrond het Caltex-tankstation Foto: Beeldbank van het Stadsarchief, niet gedateerd

Er lagen vooral veel boekjes voor middelbare winkeldames. De man had een leuk systeem: de bij hem gekochte boekjes kon je na lezing weer bij hem terugbrengen, voor – natuurlijk een veel lager – bedrag kon je dan weer wat nieuwe uitzoeken.
Ik weet niet of het een eigen vinding van de marktkoopman was, dit koop- en leensysteem, maar het was een slimme klantenbinding.

Karel N.L. Grazell
Amsterdams Stadsdeeldichter Zuideramstel

Alle verhalen van Karel N.L. Grazell

Klaas van den Berge

De boekenman plein 40 45

Ik kocht en ruilde altijd mijn Tarzan Spiderman strips meestal had de boekenman wollen handschoenen aan. Heel leuk altijd. 1966 1970 ca. Aan de overkant had je een chinees restaurant. Chevron tankstation. Joop van 't Ende ijzerwaren. Ik kan mij nog veel herinneren ... wie heeft er nog foto's ? Klaas ( bergekvd@gmail.com )

Niet nieuw

Mogelijk heeft deze marktkoopman dit systeem zelf uitgevonden, maar daar was hij niet de enige in, zoals dat wel vaker gaat met uitvindingen. Zie bijvoorbeeld alleen maar de uitvinding van de boekdrukkunst.
Veel (kantoor)boekwinkels hadden een soort bibliotheekje annex antiquariaat, waar het op dezelfde manier toeging. Uit eigen ervaring noem ik de firma Boschkemper (Boskemper?) aan de Frederik Hendrikstraat in Oud-West, waarvan mijn ouders in de jaren 50 van de vorige eeuw boeken voor ons kochten c.q. leenden.
Wat ik mij afvraag is hoe deze door u genoemde marktkoopman zijn voornamelijk op verkoopsters van middelbare leeftijd gebaseerde collectie opbouwde. Dat lijkt mij toch wel een heel bijzondere specialisatie, een waar ik nog nooit van gehoord heb. En wat die verkoopsters zelf betreft: aan de overkant van de markt, op de Slotermeerlaan, was toentertijd de Openbare Bibliotheek gevestigd. Veel goedkoper om daar boeken te lenen dan ze van de markt te betrekken!