Oogsthymne?

Auteur: Channah van Straaten

Quote:
En daarna kwam ‘O Haupt voll Blut und Wunden’ uit o.a. de Mattheus Passie van Bach. Er wordt altijd gemeld dat het een melodie van Hans Hassler uit de 16e/17e eeuw is, de muziekgeschiedenis zegt dat het om een liefdeslied ging: ‘Mein Gemüth ist mir verwirret.’ Maar het blokfluitboekje vertelde dat het oorspronkelijk een heidense oogsthymne was rond het jaar duizend uit de buurt van Ootmarsum.

Interessant. Deed de samensteller van dat blokfluitboekje ook aan bronvermelding? Het lijkt mij, gezien de melodielijn, namelijk hoogst onwaarschijnlijk dat deze melodie van H.L. Hassler uit ca.1000 stamt. Via Google kan ik niets over een oorsprong in een oogsthymne vinden. Wellicht hier thuis nog in de boeken, maar als u die bronvermelding heeft maakt dat het zoeken wat gemakkelijker.