Wat er gebeurde met Ome Arie

Auteur: Richard A.S.

Ik ben in '69 geboren en dus in de jaren '70 en '80 opgegroeid in Osdorp. Het kan bijna niet anders dan dat jullie Ome Arie dezelfde is als mijn Ome Arie. Mijn ome Arie had in de jaren 70 een snackbar in een kiosk op de hoek van de Hoekenes en Tussenmeer, aan het begin van de brug. Deze verkocht o.a. heerlijke dunne frietjes, allerlei ijs, en milkshakes in wel 80 verschillende smaken wat in die tijd best bijzonder was. Ik ging altijd voor een patatje oorlog en een milkshake caramel. Ik herinner me ook een vrouw en een meehelpende dochter in de zaak in die tijd.

Zijn zaakje draaide als een tierelier, totdat (ik denk eerste helft van de jaren 80) de Febo zich er schuin tegenover vestigde, op precies de andere hoek van Tussenmeer en Hoekenes. Vanaf die tijd werd het snel stiller aan zijn Kiosk waar je niet binnen kon zitten en die ook niet het gemak van de automatiek met shoarmaburgers en kroketten kon bieden.

In die jaren heb ik Ome Arie vaak treurig op het uiteinde van de brugrand zien zitten, starend naar de verte en die vermaledijde Febo aan de overkant. Letterlijk kapotgeconcurreerd, voor zover ik het kon bekijken.

Nadat de snackbar van Ome Arie verdween uit de kiosk heeft Cor Kip er zich gevestigd, meen ik me te herinneren.

(Ik was er overigens van overtuigd dat hij met zijn gezin aan de overkant woonde, in die flat aan de Hoekenes.)