Vooroordeel??

Auteur: Jan Rutgers

Met verbazing las ik dit stukje. Het lijkt mij dat de schrijver niet echt veel op heeft met de Staatsliedenbuurt. Dat er in de jaren eind zeventig en begin tachtig behoorlijk anarchie heerste in deze wijk, kwam meer door import bewoners dan door de "echte" staatsliedenbuurtbewoners.
Een wijk is dynamisch en er doen zich ontwikkelingen voor, niet altijd even positief maar toch. De buurt roept bij mij meer op als ik denk aan de jaren 50 - 60 dan nu het geval is, ik ben dan ook een ouwe knakker. Wat ik destijds wel leuk vond, was dat ik veel mensen uit de Staatsliedenbuurt trof bij de demonstratie op het Museumplein tegen de raketten.
Natuurlijk heeft de nieuwe buurt ook iets eigens, maar mij doet dat niet veel. Het oude Westerpark, waar ik de eerste voorzichtige voorhoedengevechten leverde met het eerste meisje, waar ik heftig verliefd op was, is mij dierbaarder dan het nieuwe. Ik kende de gasfabriek nog als gasfabriek waar we zakken cokes haalden voor de kachel en als speelplek met het gevaar gesnapt te worden door het personeel.
Ik krijg er geen kick van als ik hoor dat er een theater en muziek podium van gemaakt is, maar ik gun het de huidige generatie gebruikers wel, want elke generatie moet zijn eigen leefruimte inrichten naar eigen idee.
Voor mij was de Staatsliedenbuurt een smeltkroes van diverse maatschappelijke niveau's, maar vooral een samenleving van hardwerkende mensen.