reactie op jan monquil

Beste Jan,

Ha Ha, wie kaatst moet de bal verwachten. Dat is in dit geval zeker van toepassing. Nu kaats ik weer even terug. Passief en nederig ben ik zeker nooit geweest en die huisbaas had van mij zeker een zelfde soort antwoord teruggekregen. Achteraf bedenk ik wel dat je als 18-jarige student ver van huis wel heel erg overrompeld wordt door zo'n type. Natuurlijk weet ik ook wel dat Amsterdam door de eeuwen heen heel veel verschillende bevolkingsgroepen heeft gehuisvest. Als ik jouw achternaam zie denk ik meteen: waren zijn voorouders Hugenoten? Mijn betovergrootvader kwam uit Groningen als binnenvaartschipper en lag met zijn schip aan de Brouwersgracht van daaruit is hij met zijn gezin naar de Palmdwarsstraat verhuisd. Mijn overgrootvader is vandaar uit naar de Keucheuniusstraat/hoek Wittenkade boven het café verhuisd. En mijn grootvader is na zijn trouwen in de van Beuningenstraat gaan wonen, waar mijn vader is geboren. Mijn vader is na zijn trouwen aan de overkant gaan wonen. We konden zo bij elkaar naar binnen kijken. Daar ben ik geboren en heb daar tot 1976 gewoond en daarna zijn we verhuisd naar de van Hogendorpstraat, waar mijn vader nog steeds woont. En ik woon ook nog heel dichtbij, in de Jordaan. Je zegt dat je jezelf nooit "import " hebt gevoeld. Ik denk als je bijv. in 1955 als student in de buurt kwam wonen, je je waarschijnlijk dan wel zo zou voelen. In die tijd was het een hele hechte buurt. In de tijd dat jij er kwam wonen was dat al helemaal verdwenen. In de tijd dat ik er opgroeide had je ook import, veel studenten en sporadisch wat hippies. Het was ook de tijd van de "verheffing van de arbeider". Ik vond ze wel leuk want ze waren een venster op een totaal andere wereld. En zij wilde zo graag de "arbeider" leren kennen.

Wat typisch amsterdamse opmerkingen betreft zullen wij wel van mening blijven verschillen.