Van Beuningenstraat en St Gregoriusschool

Auteur: Huub Baltus

Via een kennis hoorde ik van het bestaan van de website "het geheugen van west".
Als oud amsterdammer, geboren in de staatsliedenbuurt, in de van Beuningenstraat, was ik erg nieuwsgierig wat er over de buurt wordt geschreven. Vooral het verhaal van Jan Wiebenga met de foto van de van Beuningenstraat trok speciaal mijn aandacht. Net als Jan, heb ik op de St Gregoriusschool gezeten, maar niet in de van Beuningenstraat. Ik ben in de 1e Keucheniusstraat Nr. 32 naar de lagere school gegaan. Ik liep iedere dag, ook tussen de middag, door dit deel van de van Beuningenstraat naar school, links om door de Groen van Prinstererstraat en daarna rechtsom de Keucheniusstraat in. Wat waren de straten toen nog leeg, er stond een enkele auto, zelfs nog minder dan op deze foto. Wij konden de eerste jaren nog voetballen op het pleintje bij het "kippenbruggetje", maar later mocht dat niet meer en wij werden zelfs een keer opgepakt door de politie en onze ouders moesten ons op het bureau van Beuningenplein komen ophalen. Later moesten we op het hoofdbureau van de politie in de Marnixstraat komen, waar we te horen kregen waarom we niet mochten voetballen op straat en moesten daarna er een opstel over maken. Toen had de politie nog tijd voor dergelijke onbenulligheden.
Ik heb het over de periode van 1945 t/m 1951. (Mijn rapportboekje heb ik er op nageslagen).
Blijkbaar is de school later verhuisd naar de van Beuningenstraat. Ik heb nog een foto van de 2e klas uit 1946, maar die krijg ik jammergenoeg niet bij dit bericht "geplakt".
Ons gezin woonde tot ongeveer 1958 in de van Beuningenstraat op 108 en later op 110/112. Wij hadden een melk- en levensmiddelenwinkel, maar wij zijn daarna uit de buurt verhuisd. Nu woon ik al 38 jaar in Delft. Waar blijft de tijd?.