Tentoonstelling Geuzenveld 1953-2009

7 Fans
Van Eesteren en Jacoba Mulder, collega stedenbouwkundige bij de gemeente Amsterdam, aan het werk. Op de kaart gaf Van Eesteren wellicht aan welke gebieden en plekken bestemd zijn voor wonen, werken, recreatie en verkeer. Foto: website Van Eesterenmuseum

Een unieke ultramoderne wijk in verandering, nog te zien tot 19 maart

“Geuzenveld is tussen 1953 en 1959 gebouwd en telde toen 4433 woningen, 200 autoboxen, 56 knutselruimten, 127 winkels, zes scholen, twee kerken, een buurthuis, zes atelierwoningen en een Chinees-Indisch restaurant. Tegen 1962 is de wijk echt af. In veertig speeltuintjes hingen de kinderen in de iglo’s van architect Aldo van Eyck of speelden in de zandbak met betonnen rand. Hun moeders babbelden, breiden en keken toe vanaf de houten bankjes, beschut door de ligusterstruiken van landschapsarchitecte Mien Ruys.” Dit en nog veel meer kunnen we lezen in het boek Geuzenveld, 1953-2009 van Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager. Een kleine 200 bladzijden boordevol informatie en foto’s. Ter ere van dit vorig jaar verschenen boek is nog enkele weken een tentoonstelling te zien in het Van Eesterenmuseum.

Geuzenveld is een bijzondere wijk, ontworpen door toparchitecten die ieder een buurt of een deel van een buurt vormgaven. Architecten als Van Tijen, Bakema en Dudok kregen de opdracht wijken van 600 tot 900 woningen te ontwikkelen. Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en architect Ben Merkelbach hadden de regie. De verzuilde woningcorporaties fungeerden als opdrachtgever, ieder apart in één van de zes wijkjes van Geuzenveld.
Merkelbach was een van de meest principiële vertegenwoordigers van het gedachtegoed van 'Het Nieuwe Bouwen’. Van Eesteren en hij verwachtten dezelfde koers van de architecten die bij Geuzenveld werden betrokken. Aldus ontstond een unieke, ultramoderne wijk.

111 Nationaliteiten
Geuzenveld is allang niet meer de wijk van 1962. Niet alleen is en wordt er gesloopt en gebouwd, ook de bevolkingssamenstelling is veranderd. Vandaag de dag is Geuzenveld een smeltkroes van culturen, er wonen maar liefst 111 nationaliteiten. Het boek en de tentoonstelling besteden zowel aandacht aan de architecten en wat er van hun vernieuwende stedenbouwkundige opvattingen terechtkwam, als aan de wisselende bewoners in de halve eeuw Geuzenveld. De prachtige foto’s, onder andere van Bart Sorgedrager, zijn er in groot formaat te zien.

De wisseltentoonstelling over Geuzenveld is nog enkele dagen te zien in het Van Eesterenmuseum. Daarna opent op 2 april (museumweekend) een tentoonstelling over Buurtwinkels in Slotermeer, die op z’n beurt weer in juni wordt opgevolgd door een binnen- en buitenexpositie over de speeltuintjes van Aldo van Eyck.

Iedere vrijdag en zaterdag is het museum aan de Burgemeester De Vlugtlaan 125 open van 11:00 – 17:00 uur, en voor groepen ook op andere dagen. Bij het bezoek is een rondleiding door het Van Eesterenbuitenmuseum inbegrepen. Start om 14:00 uur. Voor meer informatie kijk op http:// www.vaneesterenmuseum.nl of bel 020 – 447 – 1857.