Sloterdijk rond 1975

Auteur: Joop Jansen
Sloterdijk

"Zelf het grondwater wegpompen."

Sloterdijk achter de Petruskerk Foto: collectie Joop Jansen

"In die jaren werkte mijn zwager bij bakker Bogaard; van het aan u allen bekend staande Sloterdijks krentenbrood. Hij kon toen deze bakkerij - met het recept van de heer Bogaard van dat krentenbrood - overnemen."
"In die jaren, ik ben nu 79 jaar ,was ik electriën en heb veel bij mijn zwager gewerkt. Ik kwam door werkzaamheden in keldertjes, die lange tijd niet gebruikt waren en vond zelfs nog een oude eierenput, waar de eierschalen nog op de bodem lagen."
"De winkel, welke in die jaren was samengevoegd met een ander huis naast de winkel dat dienst deed als opslagruimte, was aan de binnenkant van de toenmalige dijk gebouwd. De bakkerij zelf stond achter deze winkel en lag dus lager met als gevolg veel grondwater. De bakker Bogaard en later mijn zwager R. Flaat moesten zelf pompen, wilde de bakkerij niet onder water komen te staan. Door een defect aan de pomp, wat ik later verholpen heb, is dat eenmaal gebeurd."

"Aan de foto's kunt u zien hoe Sloterdijk er in 1975 - en misschien nog - bij lag".

Sloterdijk met de spits van de Petruskerk Foto: collectie Joop Jansen

Sloterdijk: Petruskerk met kerkhof Foto: collectie Joop Jansen

De 'dijk' van Sloterdijk Foto: collectie Joop Jansen

Atie Schut

Sportpark Velserweg

Mooi om deze geschiedenis van dorpje Sloterdijk te lezen en welke clubs op Sportpark Velserweg speelden.

Ik ben zelf geboren in 1960, SDW uit de Staatsliedenbuurt is mij met de paplepel ingegoten, en verdiep mij vaak in de historie van die oude Amsterdamse clubs.

Met de opbouw van Slotervaart, Osdorp, Slotermeer en Geuzenveld eind jaren 50 zijn de sportparken Ookmeer, Eendracht en Sloten en ik zie dat veel clubs toen van Velserweg verhuisd zijn naar dit nieuwe gedeelte van Amsterdam, ver weg uit hun oorspronkelijke buurt. En logischerwijs jaar voor jaar, stap voor stap, hun binding kwijtgeraakt met hun roots en buurt.

Ik houd mij van harte aanbevolen mocht iemand plattegronden hebben van het sportpark op de e en welke clubs daar speelden.

Ook als iemand nog van die oude knvb of avb adresboeken heeft uit die tijd, zou ik die graag willen inzien of krijgen. Die van mijn vader als wedstrijdsecretaris van SDW uit de zestiger jaren heb ik helaas niet meer. Als kind vond ik het geweldig om alle afkortingen uit het hoofd te kennen. Ze zitten nog steeds in mijn hoofd. HRVC, ARTA, SPORT, SLTO, BDK, ZRC, SCZ’58, etc.

groet,

Atie Schut

Frank Dorenstouter

Drijfzand

In 1954 ben ik aan de rand van Slotermeer komen wonen. Geuzenveld was er toen nog niet. Daar bevond zich een kaninefatenlandschap van riet en wilgen. De wegen waren nog niet bestraat. Er waren toch maar twee buren die een auto hadden. Die van overbuurman Duits wasten wij buurkinderen op zaterdamiddag, dan mochten we daarna een stukje meerijden. Bus F ging tot de Fockstraat, maar het stuk lopen was voor onze ouders veel minder erg dan op een fiets zonder banden naar de Beemster te rijden om wat aardappelen op te halen, wat ze niet eens zo lang daarvoor nog hadden moeten doen.

Ons speelterrein wat voor ons gevoel onbeperkt, en strekte zich in werkelijkheid uit tussen pakweg de Hoofdweg, Surinameplein, Bos en Lommerplein, Haarlemmerweg (inclusief de voor kinderen natuurlijk aantrekkelijke Ringdijk) en uiteraard het stuk waar later Geuzenveld verrees. Daar staken wij op de onontgonnen delen fikkie, bouwden hutten, etc.

Wij kregen van hogerhand slechts één beperking opgelegd : Sloterdijk –daar mocht je van je ouders niet komen, want daar was drijfzand ! Of dat echt ook zo was, weet ik niet, maar Sloterdijk had vanwege dit vreselijke gevaar iets magisch voor ons, als een verboden gebied uit een sprookje, waar het altijd guur was, onwelriekende dampen uit opstegen, in de verte altijd vervaarlijk gebrul was te horen, en waar je in ieder geval nooit levend uit terug kon keren. En niemand van ons haalde het dan ook in zijn hoofd om daar een voet te zetten.

Dat ik met mijn ouders wel eens naar het Petruskerkje ging - zolang ik de jaren des onderscheids niet had bereikt - of op een mooie zomerdag via het mistroostige station Sloterdijk naar Zandvoort ging, telt niet mee. Dat was nog net binnen de veilige zone.

Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw streek ik dan eindelijk toch echt in Sloterdijk neer. Ik vond een baan bij Jerseyfabriek van Tiel. Op het braakliggende terrein voor de fabriek stond een groepje zigeuners met hun oude, aftandse woonwagens. Wat mij opviel was dat ze bijna altijd buiten zaten, hoe koud of hoe nat het ook was.

Op een dag werden er op initiatief van de gemeente nieuwe, veel mooiere en grotere woonwagens gebracht. Maar ook nu bleven de bewoners buiten voor hun glimmende onderkomens zitten. Misschien waren ze bang dat ze in het drijfzand weg zouden zakken ?

fons buis

velserweg

Leuk om een plattegrond te zien van het sportpark aan de Velserweg. Ik heb hier een paar jaar gespeeld bij de handbalvereniging RKDTS. De laatste jaren speelden wij op graffelvelden die helemaal achterop het park gesitueerd waren. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat die velden ook gebruikt werden door een korfbalvereniging.

Frank

Re: Re: Velserweg

Jan Meijer:
Joop Komen:Beste heer van der Schaaff, al doet inmiddels de heer Alzheimer driftig zijn best om door te dringen in mijn inmiddels tachtigjarige brein, tot heden slaagt hij daar slecht in.Honderden keren fietste ik en liep ik van de van Beuningenstraat 46 naar complex Velserweg, om daar mijn wedstrijden te spelen voor eerst D.W.S. en later De Spartaan tegen de daar gehuisveste voetbalclubs.Later speelde ik in S.P.O.R.T. (Samenspel Past Op Rechte Tijd.) dat zelf domicilie had op de Velserweg en ook D.V.O.S. was vele malen mijn tegenstander.Door Vrienden Opgericht Staatsliedenbuurt een bekend clubje in die tijd en als ik me niet vergis is die club opgericht begin jaren vijftig en als ik me nog niet sterker vergis (kijk, daar komt de oude Alzheimer me weer pesten), woonden de oprichters in de J.M. Kemperstraat, van Beuningenplein en van Hallstraat. Maar pin me hier niet op vast.U bent in mijn ogen echter nog piepjong geachte heer van der Schaaf. U situeert D.W.S. al op sportpark Spieringerhorn, waar mijn tijdgenoten een diepgewortelde herinnering hebben aan het oude D.W.S. aan de Spaarndammerdijk een paar honderd meter vóór de begraafplaats St. Barbara en de volkstuinen van Nut en Genoegen.Sportpark Spieringerhorn kwam pas eind jaren zestig begin zeventig in beeld.
Aanvulling op namen van clubs die op de ruim 40 velden voetbalden op de Velserweg;
AGT - Sloterdijk - De Eland - SLTO - WMS- Rombout - ZSGO - Rivalen - DCG - St Louis -Herenmarkt
Gold Star - LOC - SEMO.
Op zaterdag speelde ook de club V en V (Vlug en Vaardig)

Hallo ,

Zelf speelde ik bij SLTO op de Velserweg vanaf het seizoen 1957/58 t/m het seizoen 1960/61.Eerst drie jaar bij de welpen en toen nog een jaar bij de B-junioren.
Met ingang van het seizoen 1961/62 verhuisde de club naar Sportpark Ookmeer

Ter verduidelijking van de situatie plaats ik een fotokopie van het sportpark Velserweg, maar ook zijn de velden te zien waarop Heemskerck (later HRVC) en ASR speelde. Er was ook nog een veld van de handbalclub Sloterdijk. De voetbalclub speelde eechter op de Velserweg. Deze fotokopie komt uit een adresboekje van de KNVB afdeling Amsterdam seizoen 1957/58 mogelijk een jaar eerder.
Bedenk wel dat het een momentopname is want de lagere elftallen van b.v. VVA en DWS die toen nog op de Velserweg speelden, verhuisden later naar het nieuwe complex Jan van Galenstraat. Ook andere clubs verhuisden nogal eens.
Ik zal ook nog een overzicht plaatsen van de veldindeling uit die tijd.

Sportpark Velserweg Situatie in het seizoen 1957/58

Jan Meijer

Re: Velserweg

Joop Komen:
Sportpark Spieringerhorn kwam pas eind jaren zestig begin zeventig in beeld.

Arie Haagsma

Re: SPORTVELD SLOTERDIJK

Jan Meijer:
Mijnheer van Genne,Tussen de Spaarndammerdijk en de Velserweg lag in een kom 'n 3tal voetbalvelden als je op de Velserweg stond dan lagen de velden beneden aan de weg. Ze werden bespeeld door HRVC, RHODI (spelling ??) . De clubs kwamen uit de Planciusbuurt.Verder lag langs de Spaarndammerdijk tegen over de woningen 609 611 613 2 de voetbalvelden van ASR. De club van de Stadsreiniging ! De bewoners konden vanuit de voorkamer de wedstrijden volgen. Tussen ASR en HRVC lag de speeltuin van Sloterdijk. Eenvoudig; bestond uit een zandbak, schommels en wippen en een flink stuk grasland waar de jeugd van Sloterdijk voetbalde.Je moest lid zijn om in de speeltuin te mogen spelen. Naast de ingang van de velden beneden aan de dijk stond de boerderij van foerage handelaar Schuurmans, die boerderij is afgebrand. Hoe ik dat weet, ik was lid van de Speeltuinvereniging. Uw opmerking over de schapen klopt enigszins. Soms liepen de schapen op het veld.Ter uwer oriëntatie de velden kon je alleen maar bereiken via een afrit van de Spaarndammerdijk.

Jan(met respect) In het gedeelte waar je woonde op de Spaarndammerdijk, woonde daar ook familie met de naam Struijf, als dit zo is?? wil je dan eens kontakt met mij opnemen, BVD, vr groet

T van Genne

re Sportveld sloterdijk.

Mijnheer Meijer ik weet niet of wij over hetzelfde sportveld praten maar waar ik het over had was vlak na de spoorwegovergang sloterdijk was een splitsing van 2 wegen naar links ging je de polder in ik weet niet hoe deze weg heette en ben via deze weg naar beverwijk gefietst, en naar rechts de sloterdijk op, En beneden in de v van de splitsing was een sportveld om daar te komen moest je een klein stukje de sloterdijk op en dan links naar beneden,Er waren in die tijd geen kantines maar een soort van kleedhok met een trog met een stuk of wat kranen en een soort getimmerde bank met daarboven ijzeren haken daar kon je je omkleden,was niet prettig in de winter.Het lijkt mij dat we over verschillende velden praten moet zijn ongeveer rond 57.

Jan Meijer

SPORTVELD SLOTERDIJK

Mijnheer van Genne,
Ter uwer oriëntatie de velden kon je alleen maar bereiken via een afrit van de Spaarndammerdijk.

Jan Meijer

Re: sportveld sloterdijk

T van Genne:
Jawel hoor er was een voetbalveld op sloterdijk,het lag in de v van de sloterdijk en velserweg,je moest een stukje de sloterdijk op en dan links naar beneden,maar we moesten eerst de schapen er af duwen voor er gevoetbald kon worden,maar welke vereniging dit was weet ik niet meer,maar het voetballen toen die tijd leek meer op een martelpartij,als je de onderkant van zo n schoen langs je been kreeg lag je meestal open,de noppen bestonden uit laagjes leer met spijkers er in,ook koppen was niet leuk tegen die loeiharde ballen nog met veters er,de afdruk daarvan stond een tijdje in je kop.

Jan Meijer

Re Autospuiterij Spaarndammerdijk.

Eerst een vraag: Ik herken op de foto van Joop Jansen niet "De dijk" van Sloterdijk. De vraag is waar is de foto genomen? Ik herken de huizen en het hekwerk niet. IK ben geboren op Sloterdijk Ringweg, werd later Overbrakerweg en heb gewoond Spaarndammerdijk 611
Nu mijn informatie over "Luukie"
De ligging en de omschrijving van de werkplek is correct.
Daar werkte Sjoerd Koster een rondborstige Amsterdammer met een hartje van goud.
Inderdaad werden auto' s opgeknapt door en voor politieagenten. Ook werden de auto's van artiesten weer opgekalfaterd bv. Johnny Meijer en van zijn zwager Manke Nelis! Sjoerd had het druk ook met het schenken van koffie.
Sjoerd was volgens mij de eigenaar en om de prijs te drukken van de schade zei hij; " Ga zelf maar schuren en plamuren". Hij controleerde het werk van de amateur en beloofde de auto weer als "nieuw" op de weg te brengen.
Sjoerd rekende nooit te veel.
Hij woonde volgens mij op de Haarlemmerdijk bij het Haarlemmerplein.
Sjoerd was nooit te beroerd om een politieauto bij te werken wanneer de bemanning een klein deukje in de 5 x 8 auto hadden opgelopen. Vriendendienst noemde Sjoerd dat!

Jan Meijer

Re: luukie

Okko Steensma:
Wie kent nog een zekere Luukie die in de jaren 70 samen met zijn maat oude Volkswagen kevers restaureerde/repareerde. De loods was gevestigd aan de Spaarndammerdijk in een bocht, een aantal kilometer voorbij de spoorwegovergang bij Sloterdijk. Het terrein was nogal modderig en de heren droegen meestal kaplaarzen. Voor een klein bedrag kon je je auto laten spuiten of reparaties laten uitvoeren. Ik weet uit ervaring dat er nog al eens wat politieagenten in hun vrije tijd met hun prive auto's naar toe gingen.

Okko Steensma

luukie

Janwillem Baelemans

Re: Speelgoedverkoop aan de Spaarndammerdijk

Het winkeltje van Sjoerd Bartlema aan de Spaarndammerdijk , jaren 80.
Hier kon je in die jaren o.a. oud speelgoed vinden, w.o. Dinky Toys en Match Box. Hofleveranciers waren de vuilnismannen van Amsterdam die regelmatig met hun gevonden waren de winkel bezochten. Sjoerd is eigenlijk beeldend kunstenaar. Op een gegeven moment is hij met de verkoop van 2e hands spullen gestopt en was o.a. de kunst weer zijn levensdoel.

Beste Sjoerd,
Iniedergeval heb ik er giede momenten gehad en ik hoop jij ook.
Vr.Gr.Jw
PS. en nu ga ik mijn hondje uitlaten

toon van den hoogen

Re: velserweg

toon van den hoogen:
geachte heer komen, de voetbalclub die u ontschoten is heet SNA. ik speelde in mijn jeugd oa voor de spartaan.Wie kan er nog een oude plattegrond van de velden tonen, ik wil dat graag vergelijken met de huidige situatie. bij voorbaat mijn dank.

Henk van Dijk

Re: sportveld sloterdijk 2

> T van Genne:
> ik weet ook niet of het wel de velserweg was in ieder geval als je over de spoorbomen was kon je je naar links en naar rechts de sloterdijk op,ik noem de linkerweg voor het gemak maar even de velserweg meer was er niet voor onze beleving ,als kind hield de wereld bij de coca cola fabriek op,weet nog wel dat er een soort treintje reed(de kikker?)naar zandvoort was rond 1958.Ja en de linmij en boldoot was erg herkenbaar en patria en de maggi fabriek.Het gekke was dat er toen al een soort van dijk lag (de ringdijk?)waar nu de a10 over loopt

Dat treintje was eigenlijk een tram. Ik kan mij vaag de Blauwe Tram herinneren (ook wel Budapester genoemd) die van de Spuistraat via Sloterdijk naar Haarlem en Zandvoort reed.
Een kortere versie reed van de Spuistraat naar het Sloterdijk-station. Die tram werd de Kikker of Groene Kikker genoemd. Beide lijnen werden niet beheerd door het GVB, maar door de NZH. Nog jaren nadat de lijnen waren opgeheven, heeft het smalspoor hier en daar in het wegdek gelegen, o.a. op de Rozengracht.

T van Genne

sportveld sloterdijk 2

Ja en de linmij en boldoot was erg herkenbaar en patria en de maggi fabriek.
Het gekke was dat er toen al een soort van dijk lag (de ringdijk?)waar nu de a10 over loopt

T van Genne

sportveld sloterdijk

Henk van Dijk

Re: Re: Sportcomplex Velserweg

Bennie Bakx:
> Joop Komen:> Volgens mij zat HRVC met een stuk of dertig andere clubs, aan het sportcomplex Velserweg.> Dat was in die tijd het grootste sportcomplex van Nederland en is in de jaren zestig opgeofferd aan de groei van de Amsterdamse havens en industrie.> De daar aanwezige clubs zijn toen verspreid over geheel Amsterdam.> Om dat complex aan de Velserweg te bereiken moest je óf via de Haarlemmerweg door Sloterdijk óf via de Spaarndammerbuurt over de Spaarndammerdijk fietsen, want auto’s waren in die tijd alleen weggelegd voor de rijkelui en de middenstand. Net als het bezit van een telefoon trouwens. Ik spreek hier wel over de tijd vóór 1960.Dat klopt helemaal, beste Joop. Ik heb namelijk rond 1958 - ben geboren maart 1948 op het van Beuningenplein - gevoetbald bij Rombout. Op dat complex zaten wel 20 verschillende clubs.

Bennie, als jij in die periode bij Rombout gespeeld hebt, dan moet jij Henk Edelman gekend hebben. Hij woonde in de Van der Hoopstraat en keek altijd een beetje neer op straatvoetbal; hij zat immers al op een echte voetbalclub, haha. Weet jij wat er van hem geworden is?

Bennie Bakx

Re: Sportcomplex Velserweg