Jan Postmahof/MC Addicksstraat

Auteur: Cisca Knijn
Slotermeer
Pleegdochter van Oma Roos op het Jan Postma Hof, spelend met een tol. 1959. De pleegdochter van Oma Roos op het Jan Postma Hof, spelend met een tol.

Soms vormen reacties op een eerder geplaatst verhaal bij elkaar weer een verhaal op zich. Zo ook de reacties van Cisca Knijn, Clarita van Reijden en Lies op het verhaal Een kindje uit Zuid-Afrika in Slotermeer van Maarten Zonhof gepubliceerd op 21 juni 2006!

Reactie van Cisca Knijn van 7 augustus 2011
Nu ik dit allemaal lees, komen er weer dingen terug. Mijn zus weet natuurlijk heel veel, dat lees je wel. Wat ik even kwijt wil is dat er in onze buurt van vroeger sommige dingen herhaald worden. Daarmee bedoel ik oa hoofddoekjes. In de vijftiger en zestiger jaren hadden huisvrouwen vaak hoofddoeken om want daaronder zaten krulspelden, of het was vanwege harde wind; ook zonde van je watergolf/permanentje. En... kinderrijke gezinnen. En... groentewinkels waar niet kant en klare producten onder superhygienische omstandigheden worden verkocht, maar gewoon pure groenten en huisvrouwen die in de vruchten knijpen om de rijpheid te bepalen. En bij de slager vitrines waarin de lappen vlees voor het uitzoeken lagen. Zeg het tegen de slager en je krijgt wat je wilt. Zo is er veel meer vergelijkingsmateriaal. Ik hoor graag wat anderen ook vinden.
Nu zijn het mensen van andere origine die de buurt in Slotermeer bepalen, maar ik denk dat zij over zoveel jaar ook heel gelukkige herinneringen aan deze tijd hebben.
Wat ik wel zonde vind is dat de buurt zo vervuilt. Kijk eens bij die ondergrondse containers. Wat een troep ligt daar altijd bij. Nadeel van deze consumptiemaatschappij. Mensen hebben teveel troep itt onze tijd.
Mijn vader heeft nu na 58 jaar ons huis in de MC Addickstraat verlaten. Samen met zus en broer werd het huis leeggehaald. Netjes brachten wij resten naar de container, maar daaromheen waren allerlei spullen gegooid die niet door het klepje passen. Hiervan gaat heel veel zwerven door de wijk. Een harde kluif voor de gemeentereiniging (toch ook wel probleem in veel wijken in de stad). Toen ik nog een keer daarheen liep met troep hoorde ik rinkeldekinkel. Bleek dat er een grote spiegel had gestaan en die was omgegooid/gewaaid. Dus scherven overal op straat.
Over twee weken heb ik niks meer te zoeken in Amsterdam West 2, Slotermeer. Ga ik het missen? Wie weet.

En op 17 maart 2012 reageert Lies:
M.C. Addickstraat
Volgens mij hebben wij gewoond op nr 2 twee hoog, vanaf 1952 tot ongeveer 1961. Ik heb 2 broers.

En op 12 mei 2012 reageert Clarita van Reijsen daar weer op:
Dat klopt, ik was het benedenbuurmeisje van wie je de rolschaatsen leende. Ik heb ook twee (jongere) broers. Wat hebben we daar heerlijk gespeeld op het Jan Postmahof. Vooral die zomeravonden zal ik niet vergeten.

Lees ook de andere (11!) reacties op: Een kindje uit Zuid-Afrika in Slotermeer.

Jan Pel

Deze is voor LIES (N.A.V. JOUW BIJDRAGE DD 17 MAART 2012)

Al jarenlang probeer ik af en toe je adres te vinden. Ik heb in de jaren 50 op het Jan Postmahof gewoond. Af en toe trokken wij met elkaar op. Nu woon ik in Castricum. Ben benieuwd hoe het jou vergaat. Als je contact wilt kun je me vinden op facebook, gewoon onder mijn eigen naam.
Groeten, Jan Pel