Nog meer Rotterdammerbrug

Deel 1 van een reactie op het verhaal Rotterdammerbrug .

Auteur: Bert Vos
Staatsliedenbuurt

Van 1940 tot ongeveer 1953 woonde ik met mijn ouders en broertjes op de Jacob Catskade pal om de hoek van de Nassaukade, waar de Rotterdammerbrug lag.

De oude Rotterdammerbrug wordt weggehaald  <p>Foto: <a title="http://onzereuniesite.blogspot.nl/" href="http://onzereuniesite.blogspot.nl/">http://onzereuniesite.blogspot.nl/</a></p>

De oude Rotterdammerbrug wordt weggehaald

Ik herinner mij die boogbrug nog heel goed; ik moest daar sowieso al tweemaal daags overheen om naar school te gaan. (De broederschool Sancta Maria op de Prinsengracht tegenover de Noordermarkt.) Ik ben in die tijd diverse keren met vriendjes over een van die bogen geklommen van de ene naar de andere kant; was natuurlijk gevaarlijk, maar dat besefte je toen niet. Ook kon je aan het einde van die bogen aan de binnenkant via het “vlechtwerk” van de metaalconstructie naar beneden klimmen tot op de pijlers waar de brug op rustte.
Deze stalen "boogbrug" werd later vervangen door een andere stalen brug, echter had deze een stalen bovenconstructie in de vorm van een trapezium.
De latere, en huidige, stenen brug heb ik niet meer meegemaakt. Deze is ook alleen maar voor voetgangers en fietsverkeer toegankelijk in tegenstelling tot de stalen bruggen die een doorgangsroute waren voor alle verkeer van de Nassaukade naar de Marnixstraat vice versa.

De herinneringen aan de Catskade (Kattensloot) staan mij nog overduidelijk voor de geest. Wij woonden aan de zuidzijde: een rits eenvormige etagewoningen, echter in dat rijtje staan ook twee etagewoningen die eruit springen doordat zij van mooiere rood-oranje stenen waren opgetrokken. In een van die twee woonden wij op nummer 19 en ik was toen toch een beetje trots om daar te wonen!

Aan het begin, op de hoek met de Nassaukade was een sigarenwinkel/postagentschap (nu een autoshop) gevestigd; even verderop een kolenboer Soutendijk, waarvan de volgeladen kolenschepen voor de deur en in de kom voor de brug over de Catskade lagen.
Enige huizen verder was een toegangspoort naar de schuil/parochiekerk Lourdes die tussen de woonblokken van de Catskade en de Fagelstraat stond. (Konden wij zo vanaf onze veranda op kijken.) Weer even verderop woonden wij, en na een zestal huizen het andere “mooie”rood-oranje huis waar de melkboer Heuft zijn winkel had. Haast aan het einde van deze kant van de Jacob Catskade waren (en zijn nog?) toegangen naar loodsen die tussen de woonblokken gelegen waren. Bij één van die loodsen werden vaak grote vrachten tropisch fruit afgeleverd, waaronder bananen. Ik weet nog dat er een keer grote consternatie ontstond omdat in een van die kammen twee grote vogelspinnen werden ontdekt!
Aan het einde van deze kant van de kade, op de hoek van de Lodewijk Tripstraat, liep je tegen de grote houthandel Vink aan. Aan de overkant zag je kistenfabriek de Haan met zijn dominerende grote schoorsteen. Deze laatste twee zijn verdwenen en hebben al lang plaatsgemaakt voor mooie nieuwbouw. Op dit stuk van de kade woonden vele vriendjes van mijn leeftijd.

Gepubliceerd: 5 februari 2013

Naar deel 2 van dit verhaal en lees ook het verhaal Rotterdammerbrug; een 'Oud en Nieuw-verhaal' van Jan Wiebenga.

Andre Krull

Ari kil

De sigarenzaak van Ari Kil (de stopperspil) was op het van Limburgstirumplein. Op de ene hoek Cjamin (van der Hoopstraat)en de andere hoek (Bentinckdtraat) slagerij Boverhoff.

Later had Ari een assurantiekantoor hoek Nassaukade en Oldenbarneveldtplein.

Arie Kil

Volgens mij bezat Arie Kil (speler van DWS) zowel een sigarenwinkel op de Haarlemmerweg, maar ook een café op de Nassaukade. Regelmatig was ik daar op maandagavond te vinden om tafelvoetbal te spelen. Niet het gebruikelijke tafelvoetbal in/met houten bakken, maar een spel met de quasi-Latijnse naam Subbuteo. Hele competities werden daar afgewerkt en het niveau was redelijk hoog. Subbuteo is een miniatuur-voetbalspel met kleine poppetjes, waarbij vrijwel dezelfde spelregels worden gehanteerd als in het echte voetbalspel. De populariteit onder de jeugd is tegenwoordig waarschijnlijk een stuk minder door de concurrentie van videogames, Internet enz.

t van Genne

rotterdammerbrug

Ik dacht dat later het cafe van Arie Kil is geworden,reed daar ooit is langs en bleek dat hele blok waar ik had gewoond vernieuwd is dus niet meer herkenbaar,ben er ook nooit meer teruggeweest.

Bert

Re: Rotterdammerbrug

theo van Genne:
Bert dit is allemaal zeer herkenbaar ik woonde op de hoek frederik henderik plantsoen hoek lodewijk tripstraat boven groenteman Joris tot ong 1954 dat van die vogelspinnen kan ik mij nog herrineren mijn zus had een vriendin en haar ouders hadden een glashandel in de fagelstraat? ook mijn 2 opa s en oma s van moeder en vader woonden daar,zelf zat ik op de marnix van sint aldegonde school.Heb nog de zandbak in het frederik henderik plantsoen zien maken.Weet ook nog de stophoest bobby die daar rondliep en als je hoestte kreeg je een rolletje stophoest.Weet nog electro technies buro Berger en sigaren winkel Lafeber in de straat.Helaas kreeg mijn moeder de kolder en verdween daar met een of andere viespeuk heeft mij meegenomen en ik heb mijn vader nooit meer gezien tot aan zijn dood.Maar dit is bijzaak ik heb daar een leuke tijd gehad.

Theo,

Wij waren in dat park ook vaak aan het "donderjagen". Op de hoek van de Lodewijk Tripstraat was (en is misschien nog) een cafe met de naam Parkzicht. Ik was toentertijd altijd bang dat er op een gegeven moment een of andere man naar buiten zou stormen om ons tot de orde te roepen. Wij dachten dat de naam "parkzicht" inhield , dat er een of andere park"wachter" achter de ramen het spul in de gaten hield !

theo van Genne

Rotterdammerbrug