Nog meer Rotterdammerbrug

Deel 2 van een reactie op het verhaal Rotterdammerbrug .

Auteur: Bert Vos
Staatsliedenbuurt

Aan het einde van deze kant van de kade, op de hoek van de Lodewijk Tripstraat, liep je tegen de grote houthandel Vink aan. Aan de overkant zag je kistenfabriek de Haan met zijn dominerende grote schoorsteen. Deze laatste twee zijn verdwenen en hebben al lang plaatsgemaakt voor mooie nieuwbouw. Op dit stuk van de kade woonden vele vriendjes van mijn leeftijd.

Noodbrug over de Kattensloot, Jacob Catskade, 14 oktober 1952 Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Het wonen op deze kade was voor mij een feest omdat je uit het raam naar het drukke scheepvaartverkeer kon kijken; deze kade ligt namelijk in de doorgangsroute van het IJ naar de Nieuwe Meer en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Ik zie nog die sleepboten van rederij Goedkoop met hun grote zwarte pijpen die vaak naar beneden werden gehaald als zij onder de gesloten brug doormoesten.
Over die brug gesproken; dit was de brug die vlakbij en haaks op de Rotterdammerbrug stond en de Nassaukade met de 2de Nassaustraat verbond. Dit is nu een vrij “moderne” basculebrug die in de jaren 50 van de vorige eeuw is gebouwd. Er werd toen eerst een houten noodbrug geplaats (zie foto), voor voetgangersverkeer. Die plaatsing en de bouw van de nieuwe brug heb ik gedeeltelijk nog meegemaakt. Ik kan mij de oude brug dáárvoor nog goed herinneren: deze bestond uit twee delen die door mankracht werden bediend. Om deze brugdelen te bedienen werden door twee brugwachters ieder aan een kant een soort kruk in het wegdek geplaatst, en door rond deze kruk te lopen werden de brugdelen omhoog of omlaag gebracht!
Over deze brug reed (en rijdt nu nog) tram lijn 10, die ook nog eens in mijn tijd op de Nassaukade net voorbij apotheek Ziesenis en net voor de toenmalige tramhalte uit de rails vloog en in het asfalt tot stilstand kwam. Op de hoek van de Fagelstraat zat luxe banketbakkerij Ter Bogt.

De 2de Nassaustraat was toen ook een drukke winkelstraat. Van de vele winkels kan ik mij nog duidelijk velen herinneren. Vooraan links op de hoek was een krantenagentschap of iets dergelijks, daarna kan ik mij de aardappelen- en groentezaak Schulein herinneren, daarnaast een drankenzaak, dan een soort drogist, nog wat zaken, de comestibleszaak Hansates , en op de hoek van de De Wittenstraat bij mijn weten een café, aan de andere kant op de hoek (met een stoepje) luxe bakkerij Wijers(?), nog wat zaken, de electrazaak Sinkler, een kapperzaak, en op de hoek van de De Wittenkade een café met toen het telefoonnummer 88434! Aan de rechterkant van de straat vooraan een café, dan even verder de kaaswinkel van Ben Kaai (of Kaaij), weer even verder de Wolbaal, en verder op de hoek een meubelzaak.

Op het stukje tussen de De Wittenstraat en de De Wittenkade herinner ik mij nog een fietsenzaak en een dierenwinkel waar ik vaak Tubifex? (een kluitje heel fijne wurmpjes) moest halen voor de guppies en maanvisjes in ons tropisch aquarium.
Morgen deel 3 van dit verhaal

Lees ook Deel 1, deel 3 en het verhaal Rotterdammerbrug; een Oud en Nieuw-verhaal van Jan Wiebenga.