De schoonheid van beton

Van Eesterengesprek

Woensdag 17 april is tijdens het Van Eesterengesprek#24 de ‘scholenbouwer’ Ben Ingwersen onderwerp van gesprek.

In de jaren zestig ontwikkelde Ingwersen zich tot een echte specialist in de bouw van nieuwe scholen. Kenmerkend is zijn expressieve gebruik van kaal beton, beïnvloed door Le Corbusier, Ingwersens grote voorbeeld. Ingwersen heeft twee naoorlogse rijksmonumenten op zijn naam staan, de Ambachtsschool Patrimonium in de Wibautstraat en het multifunctionele Autopon op de Overtoom. Hij bevindt zich daarmee onder de grote architecten van de naoorlogse periode, toch is hij tegenwoordig nog weinig bekend.

Ook in de zich snel ontwikkelende Westelijke Tuinsteden ontwierp hij een aantal scholen, waarvan nog zes over zijn. Een van zijn topontwerpen is het Technisch College Amsterdam (TEC-gebouw) aan de Vlaardingenlaan en het gebouw van de Scholengemeenschap Pascal (tegenwoordig Calvijn met Junior College) aan de Schipluidenlaan. De bekendste is de in 1973 gebouwde en inmiddels gesloopte Osdorper Scholengemeenschap.

Architectuurhistoricus Jaap Evert Abrahamse zal een korte inleiding geven over leven en werk van Ben Ingwersen. Kunsthistorica Yteke Spoelstra zal specifiek ingaan op een aantal scholen in Amsterdam Nieuw-West.
Datum: woensdag 17 april
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur, inloop 19.30 uur
Locatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,- (gelieve te pinnen, incl. koffie/thee)
Aanmelden: aanmelden@vaneesterenmuseum.nl

Zaterdag 20 april vindt een fietsexcursie plaats, langs een aantal schoolgebouwen van de architect Ben Ingwersen. Vertrek is om 14:00 uur vanuit het Van Eesterenmuseum.

Kijk voor meer info over het Van Eesterenmuseum op: http://www.vaneesterenmuseum.nl

Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam