'De diverse Dobbebuurt'

Van Eesterengesprek #24

Woensdag 15 mei blijft het Van Eesterenmuseum dicht bij huis met het Van Eesterengesprek #24 over de Dobbebuurt, onderdeel van het buitenmuseum in Slotermeer. Leer deze buurt (beter) kennen met de twee sprekers, uitgenodigd door het Van Eesterenmuseum.

De Dobbebuurt Boekje van Ineke Teijmant en Bart Sorgedrager - ISBN 9789059373273

De aftrap is door Ineke Teijmant, sociologe en auteur van het in 2012 uitgegeven boek 'De Dobbebuurt (Slotermeer), veranderende buurten in Amsterdam'. De Dobbebuurt kent een verscheidenheid aan type bebouwing; de moderne Aireywoningen van architect Berghoef staan recht tegenover de met traditionele zuilen versierde winkelpuien van Evers en Sarlemijn. Hoe is dat zo gekomen? Evenzo divers zijn de bewoners. In Slotermeer wonen mensen uit meer dan 130 verschillende landen. Ze wonen soms met vijf verschillende nationaliteiten op een trap. Hoe gaan ze met elkaar om en voelen ze zich thuis in de buurt? Teijmant toont zowel een historisch als een recent beeld van de buurt, ook krijgen we een kijkje in de huiskamers van bewoners.

Vervolgens zal Bart Bozelie, gebiedsontwikkelaar bij Eigen Haard ingaan op het woonbestand van de woningcorporatie, die veel bezit heeft in Slotermeer. Hoe zal het woningaanbod op langere termijn voldoen? De strategie en gebiedsontwikkeling van de woningbouwcorporatie worden toegelicht, waarbij het gerenoveerde woningblok aan de Speelmanstraat en de Aireywoningen komen als voorbeelden dienen.

Datum: woensdag 15 mei 2013
Tijd: 20.00 tot 21.30 uur, inloop 19.30 uur
Locatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 5,- (alleen pinnen, incl. koffie/thee)
Aanmelden: aanmelden@vaneesterenmuseum.nl

Excursie
Tijdens de excursie op zaterdag 18 mei zullen we de Dobbebuurt bezoeken, er wordt een bezoek gebracht aan de museumwoning aan de Freek Oxstraat en een gerestaureerde woning in de Speelmanstraat. Ook worden de Aireyblokken aan de overzijde van de Vlugtlaan bekeken.

Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Vertreklocatie: Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125
Kosten: € 7,50 (alleen pinnen)
Aanmelden: excursie@vaneesterenmuseum.nl

Van Eesterengesprekken
Het Van Eesterenmuseum organiseert maandelijks het Van Eesterengesprek, waarbij één of meerdere sprekers een onderwerp behandeld over stedenbouw, architectuur, wonen, groen, verleden, heden en toekomst van Amsterdam Nieuw-West. Vaak zijn er excursies aan gekoppeld.

Kijk voor meer info over het Van Eesterenmuseum op: http://www.vaneesterenmuseum.nl

Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam