ZID Theater bevraagt de kloof tussen burger en politiek

Nederlandse burgers anno nu verbinden Shakespeare, hedendaagse politiek en diverse werelden met elkaar.

Verteller: Karolina Spaic
7 Fans

Vanaf 1 december betreden 40 (buurt)acteurs uit verschillende wijken in Amsterdam de politieke arena in de community theatervoorstelling Van de Werelddaken. Op 6 december was de première in Bos en Lommer.

Van de Werelddaken Bruisend Theater met buurtbewoners, professionals en gasten

Deze wervelende, dynamische voorstelling is geïnspireerd op de veelgeprezen voorstelling Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam en wordt gebaseerd op drie tragedies van Shakespeare. ZID onderzoekt samen met de (buurt)spelers de impact van politiek op het dagelijks leven van bewoners uit Amsterdam West, Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Van de Werelddaken is te zien vanaf 1 december t/m 26 januari in Amsterdam en Utrecht om eind maart te eindigen op het Internationaal Community Art Festival in Rotterdam.

Van de Werelddaken is een community theatervoorstelling van het ZID Theater – Community Art en Performance Center in Amsterdam. De voorstelling wordt gemaakt met een tiental professionals en dertig bewoners tussen de 9 en 70 jaar oud, die zich middels deelname aan een voortraject in hun wijk hebben ontwikkeld tot ‘buurtacteurs’. Hun ervaringen, meningen en fantasieën zijn bewerkt tot een montagevoorstelling. Hierbij dienen de oorlogstragedies van Shakespeare – Antonius en Cleopatra, Coriolanus en Julius Caesar –tot een reflectie op de hedendaagse politieke situatie. De universele kracht van deze stukken, die gaan over de zinloosheid van oorlog, het machtsspel en de schijnbare onwetendheid van het volk, worden naar het nu vertaald.

ZID’s regisseuse Karolina Spaic vormde een nieuw artistiek team van gedreven theatermakers, ervaren in de community art, zoals haar compagnon (acteur Sebo Bakker) en jonge, net afgestudeerde makers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (theatermaker Lilian Vis Dieperink en schrijfster Anne Hoogland). Dit team verzamelde tijdens bijeenkomsten en repetities in de wijken verhalen van buurtbewoners en maakte er een multidisciplinaire voorstelling van, vol muziek, zang, poëzie en videoboodschappen vanuit de hele wereld.

Over Van de Werelddaken
Van de Werelddaken speelt zich af op een fictief vliegveld, een plek waar politieke beslissingen, meningen, invloeden bewust of onbewust een grote rol spelen. De geavanceerde controlesystemen, talloze regels, gedragscodes en toegangsbewijzen vormen een extreem beeld van de hedendaagse wereld. Daar vragen wij ons af: kan een gewone burger überhaupt invloed uitoefenen op de politieke processen om hem heen?

Karolina Spaic: “Van de Werelddaken weerspiegelt Nederlanders anno nu. Totaal verschillende mensen, qua achtergrond, geloof, mening en dromen, wonen samen op een kleine oppervlakte. Veel van hen leven in meerdere realiteiten tegelijk; zowel het dagelijkse leven hier, als het leven in het land dat ze hebben verlaten of waar ze naar toe willen trekken beïnvloedt hen. In deze voorstelling stellen we onszelf de vraag: Wat verbindt ons? En, kunnen we ergens invloed op uit oefenen, behalve in de eigen woonkamer?”

Over ZID
ZID werd in 1991 opgericht door theatermakers Karolina Spaic en Sebo Bakker opereerde tien jaar lang als professionele theatergroep, die multidisciplinaire voorstellingen speelde in binnen- en buitenland. Sinds 2003 is ZID gevestigd in de Kolenkitbuurt van Amsterdam West. ZID produceert voorstellingen en festivals samen met professionals en wijkbewoners en is actief op het vlak van community art, cultuureducatie en cultuurparticipatie. Op de Balkan betekent het woord zid ‘de muur’. Voor het ZID Theater staat het voor het doorbreken van muren tussen mensen door middel van theater. De missie van ZID is om door community art de sociale cohesie in kwetsbare buurten te versterken door wijkbewoners een stem te geven, en vervolgens ook het zelfvertrouwen om deze te gebruiken. Sinds 2012 breidt ZID zijn activiteiten uit als Community Art & Performance Centre en werkt stedelijk, landelijk en internationaal aan verschillende community art projecten.

Kaarten
Kaarten € 8,50 en € 5 (CJP, Stadspas, 65+ of via buurtacteurs).
Première in West: vrijdag 6 december 2013 Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191 in Amsterdam. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop en reserveringen via: www.podiummozaiek.nl
Première in Centrum: zondag 22 december Stadsschouwburg, Leidseplein 26 in Amsterdam. Aanvang 11.30 uur. Kaartverkoop en reserveringen via: www.ssba.nl
Première in Noord: zaterdag 11 januari Buurtcentrum De Meeuw, Motorwal 300 in Amsterdam. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop en reserveringen via: info@zidtheater.nl
Première in Zuidoost: zondag 19 januari Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240 in Amsterdam. Aanvang 15.00 uur. Kaartverkoop en reserveringen via: www.bijlmerparktheater.nl
Première in Nieuw-West: zondag 26 januari Theater de Meervaart, Meer en Vaart 300 in Amsterdam. Aanvang voorstelling 14.30 uur. Kaartverkoop en reserveringen via: www.meervaart.nl

Gepubliceerd: 22 november 2013