Aanbieding eerste Atlas AUP-Gebieden Amsterdam

Amsterdam

Aangeboden aan Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken van de gemeente Amsterdam

Maarten van Poelgeest met de zojuist ontvangen-AUP-atlas Foto: Wouter van der Wulp, 21 november 2013 Door: Wouter van der Wulp

Wethouder Van Poelgeest was iets te laat voor de ontvangst van het eerste exemplaar, omdat hij naar het Van Eesterenmuseum aan de De Vlugtlaan was gereden. Terwijl op hem gewacht werd in kerkgebouw De ontmoeting in de Couperusstraat. Hij maakte dat weer goed met lovende woorden over de Atlas en hoe tevreden hij was dat die er nu ligt. Eerder op de middag hadden andere sprekers verteld hoeveel tegenstand er in het begin was geweest. Op onderzoek naar de waarde van de Westelijke Tuinsteden zat tien jaar geleden nog niet iedereen te wachten. Dat zou immers de noodzakelijke vernieuwing kunnen belemmeren. Die tegenstelling zijn we gelukkig voorbij. En in de Atlas kunnen we zien dat er nog veel over is om trots op te zijn. Zelf kijken hoe waardevol je woonomgeving is? Daar hoef je de Atlas niet eens voor aan te schaffen. De kaarten zijn prachtig interactief op het internet te vinden: maps.amsterdam.nl/ordekaart_aup/ Maar ik ben erg blij met de papieren versie. Met de achtergrondartikelen daarin ga je echt met nieuwe ogen naar je eigen wijk kijken.

De Atlas AUP-Gebieden Amsterdam geeft inzicht in de cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige waardering van de naoorlogse wijken van Amsterdam. Deze wijken worden algemeen beschouwd als een mijlpaal in de stedenbouwkundige aanpak en geschiedenis van Nederland. Ze zijn tot stand gekomen op basis van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP, 1935-1970). Voor meer informatie over het AUP kun je ook terecht in het Van Eesterenmuseum www.vaneesterenmuseum.nl.

Het boek is aan te schaffen bij de betere boekhandel, via valiz.nl/AtlasAUPGebiedenAmsterdam of in het Van Eesterenmuseum.

Affiche Atlas UAP-gebieden