Interview met Egbert Tellegen

Socioloog en sinds 50 jaar bewoner van Sloten

Verteller: Egbert Tellegen
Sloten-Oud Osdorp

Egbert Tellegen (1937), socioloog, woont in een huis dat hij ooit pardoes te koop kreeg aangeboden door de toenmalige eigenaar, Ruig, die er een winkel had in rookartikelen en fotomaterialen. Hij woont in dat huis nu al 50 jaar. In de film vertelt hij onder andere over het cultuurverschil tussen Sloten en Amsterdam dat hij indertijd aantrof en over de democratisering van de dorpsraad. Ook meer persoonlijke zaken komen aan de orde.

Egbert Tellegen Bron: Bram de Waard, 2015

Bekijk het interview door op onderstaand plaatje te klikken.

Dit interview is gemaakt en gefilmd door Bram de Waard van de 'Werkgroep Historie van de Dorpsraad Sloten-oud Osdorp'. Contacten gelegd door Tamar Frankfurther..

Frits R. Koetser

Mooi interview!

In de late jaren '60 heb ik colleges Sociologie gevolgd bij Egbert. Was al een tijdje naar hem op zoek omdat ik - als pensionado - bezig ben met een onderzoeksproject dat niet ver van het onderwerp ligt waarop Egbert gepromoveerd is (dat was Max Weber, over wie hij destijds ook vertelde, en dat mij ook mede gemotiveerd heeft; mijn werk, voordat ik met pensioen ging, heeft overigens nooit iets met sociologie te maken gehad). Vandaag, 7 november 2022, na het zien van dit filmpje, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en telefonisch contact met Egbert opgenomen. Egbert heeft er op zijn open wijze meteen de tijd voor genomen. Ik hoop hem binnenkort een of meer hoofdstukken van mijn 'project' te kunnen voorleggen, om zijn mening erover te vernemen (heb daartoe het emailadres van Egbert gekregen). - Erg leuk, dit hernieuwde contact - na meer dan een halve eeuw...