Interview met Aart en Bram Bernard

Sloten-Oud Osdorp

De grootvader van Aart (84) en Bram (74) had een tuinderij in de Sloterpolder. Hun vader woonde later niet meer in de Sloterpolder maar had een grote mesthandel en voorzag bijna iedereen in de Sloterpolder van mest. De rijkste tuinder kon de meeste mest betalen om door middel van broei de temperatuur in de kassen te verhogen en had zo een voorsprong bij het telen van gewassen. Bram heeft veel goede herinneringen aan het jeugdgebouw in Sloten, was lid van zangvereniging De Rivals. Aart had een goed lopend hoveniersbedrijf en Bram heeft al jaren een grote rozenkwekerij in de Noordoostpolder.

Een kar met twee paarden op het ijs in de Sloterpolder. De koetsier zit altijd, in Nederland en elders, aan de linker kant op de bok. Het slimste paard staat ook aan de linkerzijde. Zodoende wordt dit paard het bijdehandse paard genoemd. Hiervan is de term "bijdehand"afgeleid. Bron: Bram en Aart Bernhard.

Dit interview is gemaakt en gefilmd door Bram de Waard van de 'Werkgroep Historie van de Dorpsraad Sloten-Oud Osdorp'. Contacten gelegd door Tamar Frankfurther.