Het grote gevaar van aanraken

Auteur: Bas Kamps
Sloterdijk, Aanraken der draden. Foto: bas Kamps, 2020.

Een vroeg voorbeeld van de waarschuwingscultuur waarin we tegenwoordig leven. Om deze draden aan te raken moet je wel behoorlijk goed je best doen. Met een sprongetje kom je er niet. En zelfs niet met een bezemsteel of een keukentrap.

Het zijn de bliksemschichten en de kratletters die de boodschap in zijn tijd plaatsen. Het is een verkorte versie van de oorspronkelijke boodschap: “Het aanraken der draden is levensgevaarlijk”.

Dit is een replica van het bord dat tussen 1956 en 1985 bij het oude NS-station Amsterdam - Sloterdijk hing. Nu hangt het vlakbij de originele plek, waar de bovenleiding van de trein vervangen is door de bovenleiding van de tram.

Erik Swierstra

Waarschuwing tegen het gevaar van elektrocutie

Beste mensen,

Leuk dat deze waarschuwing tegen het gevaar van elektrocutie weer te zien is op de plek van de vroegere overweg in de Velserweg in het dorp Sloterdijk. Vroeger waren deze bij vele overwegen aan te treffen.

Hierbij ter vergelijking een foto van de nog smalle Velserweg bij de overweg met het waarschuwingsbord in 1956. De huizen rechts zijn gesloopt in 1957, de huizen links aan de Velserweg bestaan nog steeds. Foto: Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam (bestand nr. OSIM00003005198).

De nog smalle Velserweg bij de overweg in 1956 (bestand nr. OSIM00003005198)

Bij het huis naast de vroegere overweg, op de hoek van de Velserweg en Molenwerf, is nog een overwegboom aan te treffen die ook herinnert aan de vroegere spoorlijn, die het dorp Sloterdijk van 1839 tot 1985 doorsneed. Foto: Erik Swierstra; april 2020.

Velserweg 24 met spoorboom. Foto: Erik Swierstra; april 2020.