Esperanto boekhandel Edelman-Barendregt

Auteur: JHvZ iso 22111950 Jan van Zijp

In de jaren dertig van de vorige eeuw was Boekhandel Edelman-Barendregt aan het Da Costaplein hét adres voor de aanschaf van Esperanto-werken en studieboeken.

Catalogus met Esperanto-werken in voorraad bij Edelman-Barendregt

Grote voorraad
In de Tweede ESPERANTO Catalogus van juni 1933 laat A.H. de Ruyter - eigenaar van de boekwinkel - zien dat er meer dan 500 werken op voorraad zijn. Daarmee was Edelman-Barendregt het steunpunt in Nederland voor de stimulering en het gebruik van Esperanto als wereldtaal. En Edelman-Barendregt fungeerde - zoals in het voorwoord van de catalogus te lezen staat - als verzendpunt voor Esperanto-boeken niet alleen naar Nederland en de Koloniën, maar ook naar andere landen binnen en buiten Europa.

Esperanto
Van alle hulptalen die ooit ontwikkeld zijn om wereldwijd mensen met elkaar eenduidig te laten communiceren, is alleen Esperanto overgebleven (hoewel in kruiswoordpuzzels 'Ido' ook nog wel gebruikt wordt).
De taal Esperanto bestaat uit woordelementen uit verschillende talen die op een logische manier zijn samengevoegd, daardoor klinkt Esperanto heel natuurlijk. Er zijn mensen die Esperanto als hun eigen moedertaal zien en er zijn zelfs ouders die hun kinderen in het Esperanto opvoeden. Verder zijn alle Esperantosprekers tweetalig of polyglot. Dat laatste wil zeggen dat men een groot aantal talen beheerst.
Maar hoe weet je of iemand Esperanto spreekt? Veel Esperantisten dragen een speldje dat een groene vijfpuntige ster uitbeeldt. Groen is de kleur van de hoop en de vijf punten vertegenwoordigen de vijf werelddelen.

Kijk voor meer informatie op de website van Esperanto Nederland.

Met dank aan het secretariaat van Esperanto Nederland dat de catalogus beschikbaar stelde.