Amsterdam Wereldboekenstad

Amsterdam-West

Ook de westelijke stadsdelen doen actief mee en lokale politici gaan hun spreektijd in de raadsvergaderingen vullen met gedichten.

Eretitel

Van 23 april 2008 tot en met 22 april 2009 is Amsterdam Wereld Boeken Stad, een eretitel toegekend door de UNESCO. Amsterdam kiest voor het thema OPEN BOEK en voor drie totaal verschillende schrijvers die elk een bijzondere band met de stad hadden: Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt.
Deze schrijf-iconen demonstreren de gevarieerdheid in een programma voor een zeer uiteenlopend publiek van jong en oud, van professional tot leek en zelfs voor analfabeten.
De beschermvrouwe is HKH Prinses Laurentien der Nederlanden.

Lezen is leuk en leerzaam

Op 22 januari 2008 gaf Lidy Klein Gunnewieck, directeur Amsterdam Wereld Boeken Stad,
een presentatie over de doelstellingen en doelgroepen in de bibliotheek van het Tuinstadhuis van Geuzenveld/Slotermeer. Daarbij waren alle politieke partijen vertegenwoordigd want in de plannen van Amsterdam Wereld Boeken Stad wordt niet alleen een breedschalig Nederlands publiek aangesproken maar politici om bijvoorbeeld raadsvergaderingen te starten met een gedicht. Samenwerking tussen de stadsdelen is nodig om twee programma’s mogelijk maken: Kinderboekenstad en Poëzie in het Park. Dat verhoogt de betrokkenheid in de diverse stadsdelen en biedt iedereen de kans om deel te nemen/aan te sluiten bij programma’s als Festival Waterval, Westbeach Filmfestival en Taalwijzer. Kinderen zijn de voornaamste doelgroep want iedereen krijgt van jongs af aan met boeken te maken en lezen is niet alleen leuk maar ook onmisbaar voor ieders ontwikkeling.

Amsterdam TOP Stad

Bekende (inter)nationale schrijvers zullen optredens verzorgen. Op 23 april is de officiële opening van Amsterdam Wereldboekenstad in de Westerkerk met Prinses Laurentien, Ronald Plasterk, minister van Cultuur en burgemeester Job Cohen.
Er komt een internationaal Literatuurfestival, een meezingprogramma voor kinderen met de liedjes van Annie M.G. Schmidt, een schrijfwedstrijd. Van mei 2008 tot april 2009 wordt elke maand een bijzondere collectie of bibliotheek belicht in het kader van Verborgen Schatten. Of Hidden Treasures, want men wil zich ook richten op toeristen en andere buitenlandse gasten. Op 18 mei wordt in het centrum de grootste boekenmarkt gehouden en van juni tot september het programma Poëzie in het Park: laagdrempelig voor alle culturen met een openingsfeest in het Vondelpark en een slotweek in het Westerpark.
Van september tot april 2009 is Amsterdam Kinderboekenstad met een educatief en cultureel programma, rondreizend door alle stadsdelen met in april de Slotmanifestatie.

Verhalen in de moedertaal en in het Nederlands

Met Anne Franks Dagboek - het best verkochte boek - wordt gestart op basisscholen en de eerste klassen van het VWO. De tekst wordt zo nodig vertaald en geschikt gemaakt om - ook bij heel jonge kinderen - vooroordelen te bestrijden!
Er komen voordrachten, een voorleesestafette in de Westerkerk, in boekwinkels en in de horeca. Kinderen leren zelf boeken maken en brieven schrijven naar andere kinderen.
Indien er in onze stadsdelen buitenlandse schrijvers wonen, worden zij met nadruk uitgenodigd om in hun moedertaal èn in het Nederlands te schrijven.

Politieke dicht

Zou het dan eindelijk gebeuren