Wie was eigenlijk ... Lambertus Zijl

Geuzenveld

“Ik ga even naar het Lambertus Zijl”. Hoe vaak hebben we dat thuis de afgelopen jaren niet gezegd? Natuurlijk bedoelen we dan de winkels, maar wie is eigenlijk de naamgever van dit plein in Geuzenveld?

Beurs van Berlage Jan Pieterszoon Coen, details van Lambertus Zijl. Links een ornament aan het voormalig kantoor van De Nederlanden van 1845 aan het Muntplein, midden Jan Pieterszoon Coen op een hoeh van de Beurs van Berlage en rechts een detail in de foyer.

Lambertus Zijl

Lambertus Zijl was een beeldhouwer. Hij werd geboren in Kralingen in 1866 en is overleden in 1947. Hij leerde het beeldhouwersvak op de kunstnijverheidstekenschool 'Quellinus' te Amsterdam en in 1883 werd hij als cursist bij de Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam vermeld. In Amsterdam is zijn werk op een aantal plaatsen terug te vinden.

Samenwerking met Berlage

Lambertus Zijl heeft vanaf 1890 samengewerkt met de bekende architect Berlage. Hierdoor is zijn carrière goed op gang te komen. Hij heeft bijvoorbeeld meegewerkt aan de bouw van het levensverzekeringsgebouw 'de Algemeene' aan het Damrak. Hier leverde Zijl voornamelijk versierselen, waarbij zijn voorkeur voor diermotieven opvalt.
Zijl heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het Beursgebouw aan het Damrak, gebouwd naar ontwerp van Berlage. Vooral de buitenkant van dit monument bevat veel werk van Zijl, zoals de drie Amsterdamse Helden Jan Pieterzoon Coen, Jan Gijsbrecht van Amstel, en Hugo de Groot op drie hoekpunten van de Beurs. Ook boven de ingang van het huidige Beurs van Berlage Café is veel werk van Zijl te zien.

Belangrijke personen uitgebeeld

Zijn beeld van Gijsbrecht van Aemstel is een voorbeeld van zijn ingetogen stijl. Vooral in relatie tot deze sculptuur werd de term 'bouwbeeldhouwkunst' gebruikt. Centraal hierbij staat de opvatting dat deze kunst ondergeschikt is aan en onderdeel vormt van de architectuur. Dit beeld is hiervoor illustratief, omdat de profiellijn van de hoek van het gebouw doorloopt in het beeld.
Een ander belangrijk werk van Zijl in Amsterdam is het monument van koningin-moeder Emma op het Emmaplein.

Tot aan zijn dood werkte Zijl in zijn atelier te Bussum. Zijn werk bleef altijd figuratief van aard en was, hoewel vernieuwend in het begin van de eeuw, al gauw traditioneel. Binnen Nederlandse kunstkringen echter bleef Zijl tijdens zijn leven altijd een gewaardeerd beeldhouwer.

Bekijk meer afbeeldingen

Emmaplein De onthulling van het monument van Koningin Emma door koningin Wilhelmina, met op de achtergrond links nummer 12 (gedeeltelijk zichtbaar). De beeldhouwer is L. Zijl.<br /><br />Foto: 15 juni 1938, Beeldbank van het Stadsarchief, collectie foto-afdrukken, Vereenigde Fotobureaux N.V.

Lambertus Zijlplein Foto: juni 1959, Beeldbank van het Stadsarchief, archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting; fotoarchief.

Monique Timman

stadsatlas van amsterdam

Bij De Slegte is de stadsatlas van Amsterdam verkrijgbaar, daar staat van (bijna) alle straten in amsterdam de oorsprong. (aangevuld met leuke foto's

wie was

Mij is vertelt dat Pieter Buyskens een Geuzenkapitein was, die leefde van 1534 tot 1606.