Wie was eigenlijk ... Pieter Buyskens?

Geuzenveld

Pieter Buyskens (1534-1606) naar wie de Pieter Buyskensstraat is genoemd was een Geuzenkapitein bij de opstand tegen de Spanjaarden in Enkhuizen in de 16 eeuw.

Dr. H. Colijnstraat, blok links: Pieter Buyskensstraat 4-8, viaduct 650 in de Burgemeester Röellstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam; Archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting, 1 oktober 1959

P.C. Hooft schreef over hem in 'Nederlandsche Historien
Zeste Boek. (1570)':

"Nu hadde men nieuw bevel van den Stadthouder, en zich daar naa te richten, met gemoede oft uit dwang. De gemaghtighden zeyden, dat zy hen op hunne vrye voeten stelden, die doch anders 't verdragh genoegh te buyten gegaan hadden. Voorts, aldus verhit door 't krakkeelen, keeren zy tot de gemeente; vertoonen hun weedervaaren, en dat het nu buyghen oft barsten moest. Aan vroegh op zyn, hing d'ooverhandt; en aan deez' hun goedt en bloedt. Wat beydde dan Pieter Buyskens met zynen last in 't werk, de stadt in vryheit te stellen? Deez' en dusdaane reedenen vatten; en yder zweldt van oovermoedt, met zoo styf een betrouwen op d'uitkoomst, oft men ze in de vuyst gehadt hadde."

Met andere woorden: Buigen of barsten

Lees ook over andere straatnamen in de rubriek 'Wie was eigenlijk ...'.