Op het computereiland

1 Fan

Het computereiland in de bibliotheek van het PlusPunt was weliswaar niet de drukst bezochte activiteit van het festival ‘Geuzenveld-Slotermeer verandert’, maar inhoudelijk gezien is het Geheugen van West meer dan tevreden over de opkomst en input van de bezoekende stadsdeelbewoners.

Verhalenverteller In het Plus Punt was ook een verhalenverteller aanwezig. Hier is hij in gesprek met de kinderen.

Met zichtbaar plezier namen de bezoekers kennis van de verschillende verhalen en foto’s over het verleden van Amsterdam Nieuw West. Men kon dat doen via een van de zes computers die voor deze speciale dag exclusief waren gereserveerd voor het Geheugen van West. Spontaan meldden mensen zich aan voor het leveren van nog meer verhalen en beeldmateriaal en een enkeling beloofde zelfs de pen zelf ter hand te nemen en het verleden in eigen woorden uit te drukken. En uiteraard waren er verschillende mensen die aangaven thuis zeker eens een kijkje op de site te gaan nemen. Wat ook is gebeurd, want volgens de webstatistieken lagen de bezoekersaantallen van de site afgelopen weekend hoger dan normaal.

Eens te meer bleek trouwens dat alle herinneringen op de site van het Geheugen van West een plekje verdienen en dat het hier gaat om alledaagse gebeurtenissen. Denk aan de polders van vóór de bouw van de eerste huizen, de straatverlichting, maar ook aan het opwaaiende zand, de ruimte en het opgroeien van de kinderen. Noem het zo gek maar op en het levert stof tot nadenken.
Een ware publiekstrekker bleek het boek ‘Leven rond de Sloterplas’ van Louis Firet. Dit boek — dat bij toeval op de computertafel terecht was gekomen — bracht bij velen prettige herinneringen naar boven en tussen een aantal mensen ontstond daarover een geanimeerd gesprek, precies wat de bedenkers van het Geheugen van West ooit voor ogen hadden.

Bij een volgend festival is het project daarom zeker weer van de partij.

Erik&Jur Bezoekers van de website Geheugen van West, Plus Punt zaterdag 28 augustus 2004.