herinnering aan oom Bas

Auteur: Bezoeker

Ik kocht mijn eerste pick-up, een Telefunken Musikus 108V bij oom Bas. Oom Bas werke in de jaren 60 bij Stok in de Kinkerstraat. Ik was 15, 16, had wat geld bij elkaar gesprokkeld en wilde mijn eigen pick-up op mijn kamer. Ik zag een keer een advertentie in het popblad Muziek Express over een handige Philips pick-up, genaamd Philistone meen ik. De Philistone was leverbaar in de kleuren rood of blauw. Voorzien van een geintregeerde luidspreker en radio en een handige handgreep zorgde de Philstone in de eerste plaats voor muziek in de buurt en de benodigde mobiliteit van het apparaat. Het ding speelde ook nog op batterijen. Ik meen dat Philistone verkrijgbaar was voor 129 piek. Hier had ik mijn zinnen op gezet. Mijn toenmalige vriend Hans (broer van Rob) vertelde zijn vader over mijn plannen. 's Avonds ging ik bij Hans op bezoek waar zijn vader (oom Bas) mij de aanschaf van de Philistone sterk afraadde. Ten eerste zou het apparaat een slecht geluid produceren, vanwege de kleine speaker die erin zat en het nauwelijks aanwezig zijn van een klankkast. Ten tweede was het apparaat niet erg duurzaam, zeker niet voor jongeren. Hij had wel iets beters voor me en dat zou hij de volgende avond meenemen.
De volgende avond ging ik vol spanning naar het huis van de familie Niewenhuis. En daar presenteerde oom Bas mij de Telefunken Musikus 108V met een grote speaker in het afneembare deksel. Het apparaat zag er schitterend uit. Hierna zette oom Bas een plaatje op. Wat een prachtig geluid. Dat het mono was maakte mij niets uit want stereo stond in die tijd nog in de kinderschoenen. Ik was meteen verkocht. Ondanks dat deze pick-up duurder was, namelijk 169 piek wilde ik hem toch graag hebben. Ik heb, dankzij oom Bas vele jaren plezier gehad van het apparaat en diverse diamantjes / saffiertjes versleten.
Hieronder nog een foto van de Musikus 108V.