Zelfde type huizen maar straat onbekend

Amsterdam-West

Als reactie op het verhaal 'Kosthuis in Amsterdam' van Barteld Plenter en de vraag waar de foto bij dat verhaal precies genomen is, schreef Louis van den Bosch onderstaand bericht.

"Ik heb van 1959 tot 1979 gewoond op de 3e etage in de Dr. H. Colijnstraat 208 tegenover het voormalige CBR. Van de verhalen van Pieter en z'n vader heb ik gesmuld en herken mezelf er ook in. Er zijn veel oveenkomsten met die tijd maar klopt ook wel want we zijn van hetzelfde bouwjaar!
Channah twijfelt nog steeds. Ik heb de foto zelf gedownload en die is best aardig uit te vergroten, maar ik heb ook nog een foto uit die tijd gevonden van een soortgelijke flat als op die foto, maar dat is volgens de beschrijving de Geuzendonkstraat (??) maar die kan ik niet plaatsen en ook niet vinden. Als je 'm wilt zien wil ik 'm best mailen of plaatsen maar weet niet waar of hoe? Hij staat in een groot artikel uit de Katholieke Illustratie uit 1953 over de nieuw te bouwen stadwijken Slotermeer en geuzenveld met prachtige foto's (niet op internet te vinden).

Wie weet het?

Inmiddels heeft Louis deze foto aan de redactie opgestuurd, maar de naam Geuzendonkstraat is in Amsterdam onbekend.

Wie weet waar deze foto genomen is?

Gepubliceerd: 14 juni 2009

15 juni 2009:
Alex Krull reageerde vanuit Canada (zie reactie hieronder) en stuurde onderstaande snapshot van Google Streetview.

Bekijk meer afbeeldingen

Oorspronkelijke onderschrift uit de Katholieke Illustratie (1953) De Geuzendonkstraat, een van de laatste huizenrijen vóór de Ringdijk. Deze huizen hebben geen benedenverdieping, die woongelegenheid biedt. Gelijkvloers zijn de bergruimten: fietsenstalling, kolenbergplaats enzovoort.

Jonker

Baas Gansendonckstraat

Dat is inderdaad de Baasgansendonckstraat. Ik woonde daar van 1953-1964. De foto is genomen vanuit de Woutertje Pieterse Straat. Helemaal links liggen de Ernest Stae Straat en de Erasmus gracht. Onze woning was helemaal bovenaan, het tweede balcon van rechts. De man op het balcon naast ons is Mr. de Voos. Mijn zus en ik kunnen tussen de kinderen op de straat zijn, met waarschijnlijk de kinderen van Rabe, Zwart en Hubeek.

aaken

baas gansen donck straat

me vriend woont daar nu nog steeds en die jongen die daar staat kijkt na boven op de balkon en ik zie daar en kop op de tweede balkon en die vriend van me is wel oud iets van 16 is hij daar nu is hij een opa

Erik Swierstra

De foto heeft inderdaad betrekking op de Baas Gansendonckstraat in de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer. Dit is een van de blokken ten tussen de Bos en Lommerweg en de Erasmusgracht, gebouwd omstreeks 1951. Iets westelijker zijn inmiddels de eerste flats gesloopt. De afgebeelde woningen komen in de volgende jaren nog aan de beurt voor afbraak. De straat is vernoemd naar Baas Gansendonck uit de gelijknamige novelle van de Vlaamse schrijver Hendrik Conscience (1812-1883).

J.DE GROOT-HEIJNE

B.Gansendonckstr 2

Inderdaad dit is bij de burgm. Vluchtlaan Blauwvoetstr.-Wauter-Pieterse str. maar waarschijnlijk nu gesloopt.of wordt nog gesloopt.Groot nieuw gebouw nu langs de dijk..ongeveer achter Polectro!!!!

Channah

Louis en Alex

Mooi speurwerk, Louis en Alex!Het lijkt mij dat we de locatie van de eerste foto inderdaad in Bos en Lommer moeten zoeken, of in het eerste stukje van Slotermeer (na het dijklichaam).

Alex Krull, Parksville, Canada

De foto kwam mij bekend voor.
Er bestaat geen "Geuzendonk straat", de naam is "Baas Gansendonckstraat", inderdaad voor de Ringdijk.
Als ik het goed heb, staat links in de achtergrond de bekende (venter) groene groente wagen met de ronde hangende weegschaal in het midden van de laad ruimte.

De hedendaagse foto is te vinden op "Google Street View'