Huisarts in Nieuw-West

Verteller: Mevrouw Ypenburg
Nieuw-West

Mevrouw Ypenburg is een zeer krasse oude dame die als pionier in de Westelijke tuinsteden als huisarts begonnen is.

Eenzame waterkraan Foto: collectie mevrouw Ypenburg

In één kamer?
Zij vertelt mij over die eerste jaren. De bewoners van de nieuwe huizen kwamen veelal uit de noordelijke provincies, Friesland, Groningen en Drenthe. Zij kwamen, omdat Amsterdam veel werkkrachten nodig had, vooral bij het GVB.
Een veel zeggend voorbeeld van de vooruitgang voor de nieuwe bewoners is de volgende anekdote: Een gezin gaat de nieuwe woning bekijken. De kinderen krijgen allemaal een eigen kamer! Zegt er één tegen zijn ouders:”En moeten jullie nou nog met z’n tweeën in 1 kamer?”
De ogen van mevrouw Ypenburg stralen bij het vertellen van die herinnering.

Zandvlakte
“Slotervaart was een zandvlakte, maar er waren al wel wegen en een enkele kraan. Mijn zus woonde in Slotermeer, ik werkte in Oost. Er was een verjaardag. Mijn moeder belde: ‘kom niet op de fiets, het stormt veel te hard’. Kom nou, dacht ik, het weer is niet de baas over mijn doen en laten! Het woei inderdaad pittig, vanaf waar nu het viaduct Huizingalaan is tot Slotermeer heb ik me lekker laten voort waaien, zonder een trap te hoeven geven, ondertussen denkende, ‘en dit had ik moeten missen? Lekker niet!’ En terug heb ik zonder problemen een route door de stad genomen.”

Geen nieuw kaartje
“Het zal 1957/58 geweest zijn. Er was al een eenzame brievenbus waar nu het viaduct is en er was ook ergens een bushalte. De eerste patiënten waren bouwvakkers met een zandje in het oog. Overtoomse Veld was een zandvlakte met nog een enkele kwekerij en de kerk van de Apostolische gemeente. Twee tantes van in de 70 zouden op bezoek komen. We hadden het duidelijk uitgelegd. Lijn 3, overstappen op de tram naar het Surinameplein (lijn 1) en dan 1 halte met de bus. Er waren nog geen strippenkaarten, met een kaartje mocht je 1 keer overstappen. ‘Toe nou’, dacht mijn pittige zuinige tante, ‘voor 1 halte koop ik geen nieuw kaartje!’. Zogezegd, zo gedaan. Geen huis te zien, alleen in de verte de kerk, dus daar maar heen. Daar was geen mens. Dus dan maar weer terug en verder...? Wel, ze zijn er gekomen, maar terug hebben ze toch maar de bus genomen. De oudste tante is 101 jaar geworden!”

Mevrouw Ypenburg woonde eerst met haar gezin in de Cornelis van Alkemadestraat en verhuisde later naar een woning in de Lobo-Braakensiekstraat. Haar kinderen zijn zelf al bijna met pensioen en haar man is helaas al jaren geleden overleden.

Dit is een gedeelte van een verhaal uit “Van Schoenendoos naar Internet”. Wilt u het gehele verhaal lezen? Klik hier.

En klik hier voor de rubriek waarin alle verhalen over Nieuw-West uit de 'Schoenendoos' staan.