Watisdatje oktober 2011 (uitslag)

De vijfde van de acht fotopuzzels was iets makkelijker dan de voorgaande puzzels.

Bos en Lommerplein in aanleg, met het eindpunt van tramlijn 13 wie, wat, wanneer, waar Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 16 september 1954 Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

Oplossing(en)
De meeste inzenders stuurden 'Verdwenen 'speelpleinen' in van Jan Kuikens.
Maar ... er waren twee oplossingen; alleen Wouter van der Wulp vond die tweede oplossing: 'Anders in de oorlog, anders nu', waar de foto zonder uitleg bij staat.

Winnaar
Uit de goede oplossingen is Siebe de Roos tevoorschijn gekomen als winnaar van de maand oktober. Gefeliciteerd. Het Nieuw-West kwartetspel gaat zijn kant op.

En er kwamen twee reacties van Piet Veenboer op de puzzelfoto:
Bos en Lommerplein
Dit plein komt bij bekend voor, want in mijn jeugd heb ik meerdere malen dit plein (toen nog grasland) overgelopen, om naar Sloterdijk te gaan en daar te gaan kijken naar de grote trams, te gaan kijken naar de overweg in het zeer smalle straatje en natuurlijk om te gaan kijken naar de Coca-Cola fabriek, die daar toen gevestigd was. Op ooghoogte was alles te zien en later - tijdens mijn MULOtijd - hebben we met de hele schoolklas daar een bezoek mogen brengen met als toegift: uiteraard een flesje Coca-Cola. "Dat was toen heel wat in de vijftiger jaren" zeg ik nu met een glimlach.
Bos en Lommerplein (1)
Ik was nog iets vergeten. Op de foto is te zien, dat die plek op dat moment het eindpunt was van lijn 13. Even kort daarvoor was de eindhalte nog gevestigd op het Mercatorplein. Op dat plein was ook het eindpunt van lijn 7, dus dat was daar een drukke bedoening. Reden genoeg voor een 10-jarig jochie om alles te bekijken met zijn gehuurd fietsje (f0,25 per uur) en dat natuurlijk op woensdagmiddag.

Binnenkort de puzzelfoto van november

Ed Jonker

Bos en Lommerplein

Ik woonde vroeger in een van de flats in de achtergrond. Dat complex bestond uit de volgende straten:
Leeuw van Vlaanderen straat
Jacob van Artevelde straat
Baasgansendonck/Ernest Stae straat
Blauwvoet straat
Leeuwendaler Weg
Links van de flats lag de Erasmusgracht en rechts de Woutertje Pieterse straat, parallel met de Bos en Lommer weg/Burg. de Vlugt laan. Later werdt de Kolenkit gebouwd op het veld voor de flats en het GAK gebouw naar links. In de achtergrond is de dijk te zien met het tunneltje waar ik speelde. In 1954 kwamen wij te wonen op 17 drie hoog in de Baasgansendonkstraat. Ik leef nu bijna een halve eeuw in Australie, maar ik herinner me die buurt alsof het gisteren was. De Coca Cola fabriek herinner ik me ook. Die was bij ons van het balkon zichtbaar.