Zeilen op de Sloterplas

Auteur: Marian Boer
Nieuw-West

Zo’n dertig jaar geleden maakte ik kennis met het haventje aan de Sloterplas. Als werkende moeder met een zoon, moest ik altijd iets verzinnen voor de zomervakanties. Je had natuurlijk wel vakantie, maar geen zes weken achter elkaar. We woonden toen op de Postjeskade.

Leren zeilen op de Sloterplas Foto: Nice Nieuw-West

Van een moeder op school hoorde ik dat er zeillessen werden gegeven in de vakantie. Volgens mij werd het door de gemeente geregeld en gesubsidieerd. Haar zoon had zich opgegeven en ik moest snel zijn, want het liep al vol. Gelukkig vond mijn zoon het leuk om te gaan en was ik op tijd met de aanmelding. Zo brachten en haalden we om de beurt de kinderen van en naar het haventje. Het eerste jaar in de optimist, maar de volgende jaren met twee of meer in een boot. Ook een jaar Plankzeilen, maar dat was volgens mij geen succes omdat het een erg koude zomer was en ja… je valt wel eens in het water en steeds op plank opklimmen was vermoeiend.

Nu woon ik al jaren in Slotermeer en fiets zeker één keer per week van Slotermeer naar Osdorp door het Sloterpark. De ene kant van de plas heen, boodschappen doen en de andere kant terug. Deze zomer is het door de vele regen extra groen. Vorige week, fietsend langs de Plas, had ik een déjà vu. Het is weer zomervakantie. Rood, zwart, geel gestreepte zeilen, kleine, eenpersoons bootjes (optimisten) en grotere boten met witte zeilen. Hele groepen bij elkaar. Oranje hesjes en een drukte van jewelste op de Plas. Op het water is het drukker met groepen dan dertig jaar geleden, maar er dus nog niet veel veranderd. Er worden nog steeds zeillessen gegeven.

En als ik die bootjes opnieuw heen en weer zie varen, ben ik nog steeds blij dat de zeillessen toen (en nog steeds) worden georganiseerd. Betaalbaar en leuk voor de kinderen en de werkende moeders.

Meer informatie over leren zeilen op de Sloterplas: Nice Nieuw-West

Ans Pruis

zeilen op de Sloterplas

Het verhaal van zeilen op de Sloterplas komt mij bekend voor.
Wij hebben ongeveer 52 jaar gewoond in de hofjes bij de Noordzijde aan de Jachthaven.
Er waren twee plekken waar zeilscholen waren, nl de jachthaven bij de Noordzijde en aan de Osdorpkant.
Wij hebben van alles gedaan toen de havens er nog niet waren, zwemmen en schaatsen zo vanuit huis de jachthaven op en in.
Wat betreft het zeilen en de zeillessen, we konden altijd zien of het goed weer werd of was.
De kleurige bootjes gaven een extra mooi weer gevoel en we gingen dan ook weleens aan de reling van de Oostoever kijken naar de bootjes.
Soms zagen we de bootjes vroeg terug komen en dan wisten we er was slecht weer op komst.
Kan me wel vinden in het déjà vu van mevrouw Boer.