Terugblik op het Makers Festival 2011

1 Fan

Vrijdag 4 en zaterdag 5 november was weer het jaarlijkse Makers Festival in (en om) Garage Notweg in Amsterdam Nieuw-West.

Sjim Hendrix, alias de Koning van Obesibar werkt in het kader van Gangmakers met de kinderen van de Weekend Academie aan gezond eten- wildplukken, olie maken, koekjes bakken

Vrijdag was er Nieuwe Makers, de werkconferentie voorafgegaan door een vijftal workshops, waar we met een zeer gemêleerde groep makers en denkers actief op zoek gingen naar de betekenis én potentie van ‘het nieuwe maken’. ’s Middags een vijftal sprekers die hun expertise – op het gebied van ambachtelijkheid, nieuwe nijverheden, hypercrafts en Do-it-Yourself, of de duiding ervan – met ons deelden. Zoals het persoonlijke verhaal van Oguz Dulkadir, directeur van de Weekend Academie, die in het programma GangMakers precies de inspiratie vindt die hij ‘zijn’ jongeren zo graag wil bieden.
‘En wat doe jij ?’ vroeg Michiel Schwarz (keynote spreker en co-auteur Sustainism Is the New Modernism) aan het publiek en vice versa.
De werkconferentie werd afgesloten met de door Bert Mulder uitgesproken woorden: ‘Zorg samen dat je de beweging in kaart brengt. Hij is er, nu…’
Kritisch, zoekend en zeker ongeduldig, dat was de toon van de discussie.

Zaterdag het Makers Festival, een levendige markt met Makers Lab en presentaties, ontmoetingen, ervaringen, ontdekkingen. Alle zintuigen werden geprikkeld: er waren bijzondere smaken, geluiden, nieuwe beelden en technieken, ambachtelijke ervaringen, sportiviteit, solidariteit.
Veel hartverwarmende reacties van deelnemers en publiek. Kijk zelf naar de resultaten van Figure Running, Crowdborduren, Repair Café, Gravity Tool, Juggling Soundballs, Windysizer, Tuptofoon, Spanonymous, Flessenboot, Obesibar, Smaaklessen, Superuse, de Mobiele IJsmakerij, Groenten van Amsterdam, Smaken van West, Media Makers, 3D printen en 3D weven, Voices of Women Media en meer op www.makersenco.nl .

Nieuwe Makers hebben zich op de kaart gezet: lokaal en globaal, professionals en amateurs; iedereen kan meedoen. Het Nieuwe Maken, zo is gebleken, verbindt en biedt nieuwe inzichten en ervaringen. Doen maakt verschil en biedt kansen voor iedereen.

Het tableau dat de Eritrese kunstenaar Johannes Nerayo samen met buurtkinderen maakte, laten we - als stille getuige van de creativiteit en energie die loskwam – voorlopig nog even zitten op de ramen van de serre van de Garage Notweg.

De komende weken werken we aan het publiceren van de resultaten en over kansen die door Makers + co ontstaan. We bouwen verder aan een structureel lokaal programma in Amsterdam Nieuw-West. En blikken met betrokkenen vooruit op de derde editie van het Makers Festival volgend jaar. Want dat we doorgaan is zeker.

We hebben nu al heimwee, want wat waren het mooie dagen. Jullie horen van ons.

Een hartelijke groet van het Makers + co team,