Magische middag bij Eigenwijks

1 Fan

Toen het licht gedimd werd, maakten sommige kinderen spookachtige geluiden. Dat veranderde al gauw in gegrinnik toen lichtbollen op de tonen van de tuba over het projectiescherm vlogen. Even later werd het muisstil in de Van Eesterenzaal; een ‘lichtdruppel’ bewoog op spannende donkere muziek over het scherm.

Het beeldconcert KlikKlak van theatergroep Lichtbende op zondag 18 december bij Eigenwijks in Slotervaart fascineerde kinderen en hun ouders. De voorstelling is geschikt voor iedereen omdat gewerkt wordt met licht, schaduw, projectie en muziek. Er wordt geen woord gesproken in KlikKlak.
Muzikant Axel Schappert bedient in zijn eentje wel acht verschillende instrumenten, waaronder een trombone, een neusfluit en zelfs een fluitketel. “Die gebruik ik om ritme te maken, evenals een klik klak. We werken sowieso graag met herkenbare voorwerpen zoals plastic flessen en bestek. Alleen gebruiken we deze alledaagse voorwerpen anders.”

Bewonersinitiatief
Initiatiefneemster voor de voorstelling op deze koude en regenachtige zondag is buurtbewoonster Reyhan Gür. “Er zijn weinig optredens in deze buurt, terwijl dat hartstikke leuk is. Mijn kinderen zijn hier ook vandaag en ze hebben net vol aandacht gekeken naar alles wat er op het scherm gebeurde. Dat was ook echt heel bijzonder!”
Gür organiseerde de middag samen met Karin Kauw van Eigenwijks. “Ik heb een aantal moeders over het idee verteld. Zij waren direct enthousiast en wilden graag zo’n leuke dag voor hun kinderen en hebben hun handtekening gezet.”
Met deze zogeheten bewonersinitiatieven maken mensen zelf hun buurt schoner, mooier en gezelliger. Buurtbewoners kunnen namelijk iets organiseren voor de buurt met geld van de overheid. Eigenwijks beheert dat geld en werkt samen met bewoners aan sociaal sterke en leefbare buurten in Nieuw-West.

Magische beelden Foto: Karin Kauw, 18 december 2011

Bestek op zijn kop
Als KlikKlak ten einde is, legt een van de makers de geheimen van cameraprojectie uit. Hoe iets dat eigenlijk klein is heel groot wordt op een scherm, fascineert de toeschouwertjes mateloos. Ze mogen met vissen - die gemaakt zijn van plastic flessen -oude dozen en snoeppapiertjes een ‘ruwe zee’ nadoen. Ook ontdekken de kinderen dat alles in spiegelbeeld op het projectiescherm komt.
En in een workshop maken ze visjes en mannetjes van lepels, stof, glimmend plastic en kralen. Die worden door een ouderwetse toverlantaarn geprojecteerd op het scherm. Er wordt aandachtig geknutseld en al gauw schuiven de ouders - die eerst keurig toekeken - aan. Want de wereld op zijn kop is magisch voor iedereen!