“Voordat het zand kwam, was hier mijn boerderij”

Fotoverslag van zondag 14 oktober in het Van Eesterenmuseum

Een druk bezochte voorstelling met verhalen van de boeren en tuinders die woonden waar nu de Westelijke Tuinsteden zijn.

Bij de verhalen waren foto’s te zien, hier Jacob van Staaveren en Dinie Struik in het weiland bij boerderij Eldersrust, op de achtergrond de molen aan de Haarlemmerweg Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Marja van der Veldt (schrijfster van het boek Ruim Zicht; boerderijen onder het zand van Amsterdam Nieuw West) vertoonde die middag foto’s en oude landkaarten die een beeld geven van hoe het er toen uitzag.
En oud-bewoners Willem van den Broek, Ria Stricker, Els en Pieter van Staaveren vertelden over hun belevenissen in die - voor tuinders, boeren en hun familie - moeilijke tijd.

Samenstelling en regie door van Anne van Delft, in 2011 door Stichting Vertellen uitgekozen tot Verteller van het jaar, vanwege haar pionierswerk op het gebied van vertellen.

Het was een druk bezochte middag en de bezoekers kregen een aansprekend beeld voorgeschoteld hoe het was in die vroege jaren en hoe de veranderingen het leven van velen in de polder drastisch veranderde. Als de eerste bewoners van Nieuw-West 'pioniers' zijn, mogen de boeren en tuinders 'vertrokken-pioniers' (maar dan wel als ERE-titel, genoemd worden.

Al met al een zeer geslaagde middag die bijdraagt aan de geschiedschrijving over Amsterdam Nieuw-West.

Van Eesterenmuseum, Burgemeester De Vlugtlaan 125, 1063 BJ Amsterdam
T 020-4471857

Bekijk meer afbeeldingen

Geboeid kijken en luisteren de bezoekers. Sommigen hadden ook zelf foto’s en herinneringen meegenomen. Na de pauze werden ook die verteld. In de pauze vonden oude buren elkaar Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Een volle zaal met geschiedenisliefhebbers, ook oud- boeren en tuinders, jonge mensen met een groententuin, en een boer die nu nog een bedrijf heeft Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Wim van den Broek vertelt hoe de Sloterdijkermeerpolder, het polderland van hun boerderij Meerzorg, uitgegraven werd, dat werd de Sloterplas Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Pieter van Staaveren vertelt hoe het drassige weiland werd opgespoten met zeezand, om daar de Burgemeester de Vlugtlaan met een trambaan aan te kunnen leggen. Ook hij ging van de boerderij naar een flat Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Els van Staaveren vertelt hoe op haar boerderij de koeien weggingen, en toen ook het laatste paard Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Wim van den Broek, Pieter van Staaveren, Els van Staaveren, Marja van der Veldt, Ria Stricker. Ria Stricker vertelde over het leven op de tuinderij, de groentenkwekerijen die er zoveel waren aan de rand van de stad Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Pieter van Staaveren Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Marja van der Veldt Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Schrijfster Pamela Koevoets las voor uit haar boek De buurman van drie hoog. Een prachtige scène waarin vader moeder en twee tieners uit de Transvaalbuurt op een zondagmiddag gaan kijken naar het nieuwe huis in Geuzenveld Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Anne van Delft, regie van de vertelvoorstelling, en Ellen van Slagmaat van het Van Eesterenmuseum Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Marja van der Veldt laat foto’s zien van straten en wijken die genoemd zijn naar verdwenen boerderijen: Bos en Lommer, Ruim Zicht, Geuzenveld, Tussen Meer Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Een dame uit het publiek heeft bijzondere foto’s meegenomen van heel oude volkstuinen in het gebied. Ze wil die laten zien maar er is geen tijd meer. Hopelijk plaatst zij ze op het Geheugen van West! wie, wat, waar, wanneer

Een miniversie van het beeld De verdwenen boer . Het mansgrote beeld van de verdwenen boer en boerin  staat op Sloterdijk Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Een miniversie van het beeld De verdwenen boer . Het mansgrote beeld van de verdwenen boer en boerin staat op Sloterdijk Foto: Annick van Ommeren-Marquer, 14 oktober 2012

Logo Van Eesterenmuseum