Landlust op Facebook

Met heel veel informatie

Facebook-pagina Landlust

Leuke artikelen en foto's voor iedereen die deze buurt een warm hart toedraagt. (Niet verboden voor anderen!) Gewoon gaan kijken:

Landlust is een buurt in stadsdeel Amsterdam-West. Het betreft het gedeelte van Bos en Lommer ten oosten van de Admiraal de Ruijterweg. De buurt wordt aan de noordkant begrensd door de Haarlemmerweg, aan de zuidkant door de Jan van Galenstraat en aan de oostkant door het Westelijk Marktkanaal. De belangrijkste straat is de Willem de Zwijgerlaan.

In deze buurt zijn de straatnamen genoemd naar zeehelden en vorstelijke personen verwant aan het Huis van Oranje.

De buurt werd gebouwd in de jaren dertig van de 20e eeuw. Het is een van de oudste officiële uitbreidingsplannen en dankt de naam aan een voormalige boerderij aan de Haarlemmerweg. Het plan werd, vooruitlopend op het Algemeen Uitbreidingsplan, vastgesteld in 1934 en hier werd in Amsterdam voor het eerst strokenbouw toegepast volgens het principe van het Nieuwe Bouwen. Architect Ben Merkelbach was een der pioniers. In het later gebouwde ten westen van de Admiraal de Ruijterweg gelegen deel van Bos en Lommer werd hierop voortgeborduurd.

Gepubliceerd: 3 maart 2013