Schone knieën

Verteller: Joke Kop
1 Fan

Het probleem was dat je bij de buren alleen met schone knieën het huis in mocht. Dat was lastig als je net uit de zandbak kwam.

de zandbak in de Jan de Louterstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam De zandbank in de Jan de Louterstraat in 1957.   Bron: beeldbank Amsterdam.

de zandbak in de Jan de Louterstraat Foto: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam De zandbank in de Jan de Louterstraat in 1957. Bron: beeldbank Amsterdam.

Woningbouwvereniging Patrimonium was eigenaar van de meeste huizen in de Jan de Louterstraat, hierdoor was het een echt verzuilde straat, met veel gereformeerden. Op zondag ging dus iedereen naar de Sionskerk en de kinderen naar de zondagsschool in de Immanuëlschool. En de kinderen speelden met elkaar in de grote zandbak in de straat.
Op woensdagmiddag waren er kinderprogramma’s op de televisie. Joke Kop keek graag naar ‘Pipo de Clown’, ‘Tante Hannie’ en ‘Wie wil er mijn marmotje zien’. Er waren maar twee t.v.’s in de straat. De ene bij de naaste buren van Joke en de andere bij de familie Kwak. De familie Kwak was een grote, niet gereformeerde familie verderop in de straat. Joke speelde liever niet met de kinderen Kwak, die waren wat ruig en Joke was bang voor ze.
Als Pipo begon renden de buitenspelende kinderen naar een van de twee huizen met een t.v. Het probleem was dat je bij de buren van Joke alleen met schone knieën het huis in mocht. Dat was lastig als je net uit de zandbak kwam. Bij de familie Kwak mocht je wel met vieze knieën naar binnen. Maar Joke ging toch liever naar de buren, ze was immers bang voor de Kwak`s. Dus probeerde ze wanhopig om haar knieën schoon te houden in de zandbak.
Vaak zaten er wel vijftien kinderen in de huiskamer. Je kreeg niets te eten of te drinken en als je te veel herrie maakte werd je eruit gezet. Toen Joke eens bang was voor Snufje en Snuitje -de boeven in Pipo - en in huilen uitbarstte, werd ze door de buurvrouw zonder pardon direct naar huis gestuurd. En dat na al die moeite om haar knieën schoon te houden.

Martin Weener

Re: zandbak paul scholtenstraat

ella hester- hoogland:
Hallo lieve mensen, ik lees net al die leuke verhalen over vroeger. Ik ben Ella hoogland en inmiddels 31 jaar getrouwd met de buurjongen Rudy hester.
Zelf heb ik hele leuke herinneringen met de meiden Marijke Winneke, Jaquelien en mijn zus Rita. Wij hebben heel wat beleefd . Vooral die tijd met James en Appeltje. Waren beste maatjes en James beschermde mijn broer altijd. Ik vond dat als tiener best wel spannend. Toevallig was Piet Alberts aan de kar en hadden wij het over de vroegere tijden. Wij gingen dan bij hem in een bus en scheurde over de vlughtlaan enz. Was echt lachen toen.
Hier in de straat woen nog een paar families van vroeger. Mijn ma. Mevr Neijendorf, edith van eysden . silvia koster, Fam. Wieringa , Mr. Rookers, Fam Hoogeveen. Jaquelien is overleden en appeltje en mijn zusje conny ook.
Conny ging met Peggy om. En Joke Kop,waar woonde zij? In het straatje van Fam. Hester?? Nou ik hoop dat er nog mensen zijn die dit lezen, want ik kwam heel toevallig op deze site en zag de zandbak in de jan de louterstraat.
En het gebouwtje wat er staat is de schakel, waar wij als kinderen mochten spelen en later de oudere dansen. Dhr. Wener kan ik me nog goed voor de geest halen en mevr. wener zie ik regelmatig en maak dan ff een praatje met haar. Nou mensen misschien tot schrijfs en nog meer herinneringen ophalen.
Groetjes voor iedereen. Ella Hester-Hoogland.

Hallo Ella en alle anderen,
Ik ben Martin Weener de zoon van Dhr Weener van de schakel.
Je kent mij vast nog wel, want wij (Japie Bakker en ik) waren ook goed bevriend met Jan (Appeltje)
Mijn vader is helaas ook overleden en met mijn moeder gaat het ook langzaam aan wat minder. Is nu 83, dus niet zo gek.
Het is erg leuk om hier van alles te lezen over vroeger, maar ook wel erg confronterend. Zo veel vrienden of bekenden van toen al overleden of ziek.
Van jouw broer Jan hoorde ik per toeval op Schiphol waar ik een tijd gewerkt heb bij hetzelfde bedrijf als Jan.Wat is de wereld dan klein he.
Ik ben inmiddels ook ruim 20 jaar getrouwd en heb een dochter en een zoon, en zijn geemigreerd naar Spanje.
Het beviel ons niet meer in NL en zijn vertrokken waar we nog steeds geen spijt van hebben. We wonen in de buurt van Alicante en hebben een schildersbedrijf, en zomers een Amsterdamsche kroeg.

ella hester- hoogland

zandbak paul scholtenstraat

Peter Beffers

Hier nog ff een E-mail adres van mij amstelvoorn@gmail.com

Peter Beffers

Inge waarom kom je niet op Hyves.
Kijk maar eens onder mijn naam op hyves.Dan kun je nog wat van mij zien en lezen.
groet een oude buurjonge van je doeiiiiiii

Peter Beffers

Mijn ouders leven inmiddels al 10 jaar niet meer.

inge de Kwak

Volgen mij had jij verkering met die jonge van om de hoek.Zijn naam weet ik niet meer .Je zat bij mij op de ulo waar Schipper aan het roer stond

Peter Beffers

Aan Inge ik woon momenteel in Diemen kijk maar in het telefoon boek.Je kunt me altijd bellen.020 6952299

Peter Beffers

Ich Peter Beffers weis das du Manfred in 1969 bij mir war

Manfred Plonus

Aan Peterbeffers

Ich habe auch einmal in der Jan de Louterstraat gewohnt.
Über Weihnachten zu Besuch. Do you remember?

Aan Peter Beffers

Dag Peter,het wordt zowaar een digitale reunie op deze site.Af en toe kijk ik en tot mijn grote verbazing alweer een persoon uit mijn jeugd die terugkijkt naar wat achter ons ligt. Wel grappig dat je hier bekend ook niet zo'n lieverdje te zijn geweest.Ik herinner mij jou vooral als iemand die heel hard kon lopen bij het verstoppertje spelen.Klopt dat? Verder wist ik niet veel van jullie. James en Richard leven beiden niet meer.Triest maar soms gaan dingen zo in het leven.Naast jullie woonde iemand die Dicky Zuddorp heette o.i.d.en ze hadden een grote herdershond.
Woon jij nog altijd in Amsterdam ,of ben je ook al uitgeweken naar een van de nieuwbouwwijken elders?Eigenlijk spreek of zie ik nooit meer iemand van vroeger in onze straat . Dus ik vind het wel bijzonder,(ook al kan ik mij niet meer voor de geest halen hoe jij er uitzag)om je op deze manier weer te "spreken". Leuk als je hier een reactie op geeft.

Groet Inge

Aan Inge de Quack

Ik Peter Beffers heb jaren naast jullie op nr. 151 gewoond.
Kende broer James van uit de straat en op school.Net als James was ik ook n1et zo'n lieverdje maar ja dat zal in die tijd ook wel met aandacht te maken hebben gehad.

Groet Peter Beffers

antwoord voor Maria Knijn van Inge

Hallo Maria,
Wat grappig om te lezen dat de reactie op een stukje tekst uit 2006 nog zo lang daarna kan komen.
Ik kijk niet erg vaak de site na om te zien of er iets nieuws is verschenen,bij toeval kwam ik hier weer terecht.

Ik denk dat jij mij verwisselt met een van mijn zusters,ik heb er n.l. 3. Te weten;Hedy,Marijke en Peggy.Zelf ben ik niet op de bewuste reünie geweest en ook jou ken ik eigenlijk niet van naam.Althans jouw voornaam,ik heb in de klas gezeten met Agnes (waarschijnlijk jouw zus).Ik wist dat ze aardig wat broertjes en/of zusjes had maar daar heb ik eigenlijk niet meer zo'n beeld bij.Wel enorm leuk dat jij hierop reageert en ik vind het dan ook leuk om opnieuw een reactie te krijgen of jij inderdaad de zus van Agnes bent.En zo ja,hoe het met haar gaat.Veel groeten van Inge.

Aan Maria Knijn

Hallo Maria.

Hoe gaat het met jou.
Als ik het goed heb, ben jij de voormalige Assistente-Webmaster van de IIP maillist, klopt dit.?
Jaamer dat de IIP maillist is opgeheven.
Ik was daar enkele jaren pasieve lid geweest en vond jou toen heel goed als Assistent-Beheerster functioneren.
Ben jij nou lid of Assistente-Webmaster van andere Indische site of niet.
Ik ben nou lid van de KOK site en OostWest site.
Enkele ex-leden van de IIP maillist zijn leden geworden van deze sites.
Kom gerust op visite op deze twee sites, a.u.b.
Wie weet,....met jouw talent wordt jij daar misschien ook Assistent-Webmaster.
Hieronder zijn de linken:
groups.msn.com/KamarOmonganKita
en groups.msn.com/OostWest.

Hopelijk tot ziens op deze twee sites.

Houdoeie,
Agila6

Maria Knijn

Schone Knieën

Ha Inge de Quack,
Ik ken jullie familie natuurlijk ook, ik zat op de Liduina, jullie familie stond inderdaad bekend als een beetje ruig, maar schoffies, nee dat niet.
Ik ken James, volgens mij heeft hij bij mijn broer Fons in de klas gezeten en jou uiteraard, je bent ook op onze reünie geweest in 1993 en meis, ik voel met je mee hoe dit is beschreven.
Onbegrip kan veel pijn doen, maar ik neem aan dat Joke dat niet zo heeft bedoeld.
Wij stonden ook uiteraard onder invloed van de meningen van onze ouders he en in die tijd was er nog zoveel onwetendheid en onbegrip.
Ik weet zelf behoorlijk veel van de Indische cultuur en het verzanden tussen 2 culturen, dat heeft aardig wat jongeren opstandig gemaakt.
Velen kregen ook een bijzonder spartaanse opvoeding om maar vooral niet op de vallen tussen de belanda's.
Inge, ik hoop dat je verder leuke contacten via hier zult krijgen en positievere herrinneringen hoor, ik weet zelf ook van vroeger dat alleen Oma Klaver uit onze straat tv had en wij daar voor 10 ct op woensdag en zaterdagmiddag tv mochten kijken.
Wij kregen daar dan wel een glaasje limonade met één koekje bij. Alle kinderen op de grond en enorme indruk maakte het, totdat wij zelf tv kregen en het bij ons in huis een drukke kliek werd, met de putjes van het tapijt in je kont van het op de grond zitten hahaha. Cocosmatten waren het met van die geweven bolletjes.

lieve groetjes Ria Knijn

Martin Weener

Ik ben Martin Weener en woonde in de Ant.Moddermanstraat.
In eerste instantie knokten wij altijd met James en Richard + hun kornuiten, maar werden later de beste vrienden.
Mischien dat dat wat "ruig" overkwam, maar kinderspel met wat je tegenwoordig om je heen ziet gebeuren.
Samen met Japie Bakker (ook uit de Moddermanstraat) en Richard werden wij de 3 musketiers genoemd, en waren onafscheidelijk in die tijd. ( Wat hadden jullie trouwens een toffe zolder ) en zover ik mij voor de geest kan halen hadden jouw vader en moeder geen enkele moeite met veel vrinden over de vloer.
Overigens woonde de fam.Hoogland ook in de Moddermanstraat.
De zandbak is in het hofje tussen de Paul Scholtenstraat en de Jan de Louterstraat, want op de achtergrond staat volgens mij het Patrimonium verenigingszaaltje waar mijn vader jarenlang beheerder is geweest.
Ook ik koester de mooie, en minder mooie herrineringen uit die tijd, en zal het nooit vergeten.
Ik denk trouwens dat Japie de jongen van de wijde pijpen was, maar weet dit niet helemaal zeker.
Groet
Martin Weener

Re: Broek met wijde pijpen

Hoi Marijke,

Ik ben niet van de broeken met wijde pijpen, wel gedragen maar niet uit elkaar laten halen. Ik was bevriend met Jerry & Richard.

Groeten Rob

Broek met wijde pijpen

Hoi Rob,

Ben jij die jongen die bij ons thuis kwam waarvan mijn moeder de broeken met wijde pijpen die jij nieuw had, uithaalde, er een patroon van tekende en vervolgens jouw broek weer in elkaar zette om er uiteindelijk broeken voor mijn broers van te maken??

groet,
Marijke

Re: Schone knieën

Inge en Marijke,

Ik ben als jonge jongen vaak bij jullie thuis geweest, ik was bevriend met Richard en Jerry, en ik moet zeggen dat ik mij altijd thuis heb gevoeld bij jullie.

Re: Schone knieën

Zondagmiddag,

Ik kwam bij mijn ouders, nu in Amstelveen en mijn moeder liet me het verhaaltje lezen over Joke Kop en Inge haar reactie.
Ik, Marijke (1956) als zusje van Inge kan voor zowel Inge als Joke spreken. Ik herken het "ruige"wel waar Joke het over heeft, maar als kind ervaar je de dingen anders. Inge vermeldde het al.
Wat me nog wel even van het hart moet is dat de zandbak naar mijn weten niet de zandbak uit het hofje Paul Scholten, Jan de Louterstraat was? Of is er later een nieuw geplaatst. Ik kan mij ook nog het klimrek herinneren. Bovendien komen de huizen met de uitbouw aan de overkant mij geheel niet bekend voor. Heb er toch tot mijn 16e jaar gewoond. Enfin, ik ben ook wel benieuwd naar leuke verhalen. Mijn generatie is een andere dan die van mijn zus Inge. Ik herinner me Ronnie Jonk en Peter Beffers, Hester en Ruth Steenstra natuurlijk en niet te vergeten de familie Hoogland, Appeltje, Rota en Peertje, Ella en nog een zusje?? Zij woonden overigens in de Paul Scholtenstraat, om de hoek van de Jan de Louter. Verder had je de fameuze kapsalon "De La Ronde?" Die zat vast aan de moderne gallerijflat, waar wij (Richard, Marijke en een Nicht Mary)wel alle deuren voorzien hadden van mooie teksten met geel gevonden wascokrijt. Hebben we zelf schoon moeten poetsen. Ook deden wij busjetrap, en niet te vergeten wedstrijdzoenen bij familie Hoogland thuis en volgens mij ook bij Ronnie Jonk.
Leuke dierbare herinneringen.
groet van een Sproetig buurmeisje met knoopknieen.

Re: Schone knieën

Met gemengde gevoelens en verbazing heb ik het stukje van Joke Kop gelezen en aandachtig naar de foto bij de zandbak gekeken.Het zou zo maar kunnen zijn dat ik dat meisje links in de zandbak ben,als dit zo is ben ik hier 6jaar oud.Misschien moet ik eerst een aantal namen noemen van buren en buurkinderen die mij nog te binnen schieten;Peter en Simon Beffers,Ria Kern,Romke en Anneke Vlaanderen,Yolanda en Rene van de Burg,Wim en Ronnie Jonk,Ruth en Johnnie Steenstra-Toussaint,Aad Kop(waarschijnlijk jouw broer)Lucie van Engelen en tot slot de fam.Gort. Het verbaast me dat dit zo maar boven komt bij mij,rest me nog mijn eigen naam te noemen;Inge de Quack(Kwak)Ik weet dat ik niet uit een voorbeeldgezin kwam,toch deed het een beetje pijn om dit te moeten lezen.Zelf heb ik altijd genoten van de woensdagmiddagen waarop alle kinderen die wij maar meebrachten op de grond naar de televisie keken. In de omgang met de buurtkinderen heb ik zelf nooit iets gemerkt van onze"ruige reputatie". Maar als jij al huilen moest van snuf en snuitje was je misschien wat overgevoelig.Twee van mijn broers waren wat je nu zou noemen echte schoffies tussen twee culturen.Ook mijn ouders die afkomstig zijn van Indonesie zullen het hier wel moeilijk gehad mee hebben.Toch mochten er altijd vieze knieen en snotneuzen mee naar binnen.Ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die in deze buurt hebben gewoond en hun jeugdherinneringen al dan niet positief,hier willen delen met de lezers,als Joke Kop middels deze site nog zou willen reageren lijkt mij dit erg leuk om nog meer herinneringen of leuke voorvallen op te halen.groeten van een oud buurmeisje.