Extra stoelen nodig voor Lejo op ’t Koggeschip

“We hoopten natuurlijk op een grote opkomst, maar dat het zo druk zou worden is echt te gek!”

Auteur: Tamara Seur
Een vol schoolplein 't Koggeschip

De ouders van Samen naar ’t Koggeschip loodsen zaterdag 8 juni 2013 als een geoliede machine ouders en kinderen naar binnen.

De 150 kaartjes zijn een kwartier voor de voorstelling uitverkocht. Maar mensen buiten laten staan, dat nooit! “Wij willen mensen juist binnenhalen en niet buitensluiten” grapt een ouder.
Ruim 150 grote en kleine gasten worden in de volle theaterzaal van de school aan het Abraham Kuyperplein opgewarmd door de meiden van ’t Koggeschip Popkoor. “Oh, ze zingen nog mooier dan Adèle”, verzucht Nikki uit groep 4. Na dit lekkere opwarmertje is er tijd om nog even naar de wc te gaan of een glaasje ranja of koffie te halen.
Dat lusten de meesten wel, veel kinderen - en hun ouders - zijn al een uur eerder gekomen om spelletjes te spelen op het schoolplein met de overblijfmoeders. Of zich te laten schminken door ouders van de Ouderraad en andere creatieve moeders. Speciaal voor de gelegenheid hebben zij de woensdag van te voren een oefenavond georganiseerd.

Lejo
Het Lejo-figuurtje heeft zich intussen al een paar keer laten zien. Af en toe duiken de oogjes op in het decor. De man achter de vernuftige creatie kondigt zelf zijn show aan. De kinderen hebben het niet eens zo door maar voor de ouders is het erg leuk om de man achter de handen eens te zien. “Lejo, Hands Up!” is kleinkunst met een grote K. En een soepel lichaam. Aan het eind van de show laat Lejo zien hoe hij zijn lijf kronkelt om zijn creaties met elkaar te laten zingen, vechten, vliegen en spelen.
“Mijn kinderen zitten op een andere school, maar dit wilde ik niet missen”, zegt een enthousiaste buurtbewoner. “Ik weet nog niet of ik mijn peuter hier inschrijf, maar ik vond het wel heel leuk om de school van een andere kant te leren kennen”, voegt een ander toe.

Lejo middenin zijn enthousiaste publiek

Leo - met de ogen - in actie tussen zijn publiek

Presentatrice van de ochtend is Tamara Seur, bekend van het Jeugdjournaal en een van de drijvende krachten achter 'Samen naar ’t Koggeschip'. Volgens haar is dit precies de bedoeling van de voorstelling. “Ons doel is om meer gemeenschapszin in de buurt te ‘veroorzaken’. Een van de redenen waarom wij ons inzetten voor een kwalitatief goede, kleurrijke buurtschool is dat wij elkaar willen ontmoeten in de wijk. Wat is er nou leuker dan bij het pierebadje neer te strijken en wat bekenden tegen te komen?”

Ook Lejo is onder de indruk van de opkomst. “Echt heel leuk om hier te zijn, en wat een mooi en goed initiatief is dit.” Hoewel de ouders van Samen naar ’t Koggeschip blij zijn dat na afloop van de voorstelling een vader zich naar de directeur haast om te vragen of er volgend jaar nog plek is voor zijn kleuter, wil Seur benadrukken dat de theatervoorstelling echt meer is dan puur promotie voor de school. “Ik heb gemerkt dat bij heel veel mensen de behoefte is aan een nieuwe gevoel van Samen. Daarom zoeken we naar de gemeenschappelijke deler. In ons geval is dat simpel: wij zijn allemaal Amsterdamse ouders. Meer is het niet."

Gepubliceerd: 10 juni 2013