Uit de verhalenwedstrijd: 'Geuzenveld'

Auteur: Henny Schaap
Geuzenveld

In 1962 kwamen wij in Geuzenveld wonen, tot 1975 in de galerijwoning aan de Dr. H. Colijnstraat. Tegenover ons stond nog het noodgebouw, van de in aanbouw zijnde Timotheusschool.

De Sionskerk die ook aan de Colijnstraat staat was net klaar. We hadden vanaf de bovenste galerij een mooi uitzicht.
Kinderen speelden veel op de dijk, als het winter was, met de slee er vanaf Voor de schoolkinderen waren er de klaar-overs, wat we met de ouders samen deden, zo konden ze veilig oversteken naar de school.
Op de galerij konden de kinderen niet veel beginnen met spelen. Toen ze heel klein waren, hadden we een trapje overdwars op de galerij liggen, daar konden ze dan tussen spelen. Maar dan waren er bewoners die daar heel kwaad om waren,want ze moesten er wel overheen stappen.
We hebben ook meegemaakt dat er op de galerij een vrouw woonde die veel mannen ontving ‘s nachts, of heel laat in de avond. Er was daar heel vaak ruzie midden in de nacht of overdag. Het is gebeurd dat ze vreselijk ruzie had met haar klant, dat ze om 17.00u. zijn spullen over de galerij naar beneden gooide. Ook is het gebeurd dat ze in de vroege ochtend in de straat liep met alleen haar slipje aan, toen was zij het huis uitgezet.
We hadden daar heel veel vrienden, waar we een geweldige tijd mee hebben gehad in Geuzenveld.
Ook kwamen toen de eerste Marokkanen in geuzenveld wonen. Wij hebben meegemaakt dat hun kinderen de eerste buitenlandse kinderen waren op de Timotheusschool.
De kinderen kwamen thuis met het verhaal dat er vreemde kinderen op school zaten die je niet kon verstaan, en dat ze helemaal alleen op een bankje zaten in de pauze.
Toen heb ik tegen onze kinderen gezegd, neem ze maar eens mee naar huis. En dat is gebeurd, en nu komen we nog altijd bij ze op bezoek.
Dat was een hele mooie tijd, we leerden ze toen ook van alles. Onze dochter kwam thuis en vertelde dat Fatima haar moeder, de sokken in Vim waste. Dan gaf ik weer een briefje mee aan de kinderen waar op stond dat het zeeppoeder moest zijn. Fatima haar moeder bakte heel vaak brood voor ons, het was dan nog warm, heerlijk! !!! Het was en is een heel leuk gezin.
Wat we ook op de galerij hadden dat was de melkboer, die elke dag langskwam. We hadden een rooster voor de melkboer, we gingen langs de deuren om op te nemen wat iedereen nodig had van de melkboer, en dat noteerden we. Als dan de bel beneden ging van de melkboer, moest je met de lijst naar beneden, dan wist de melkboer wat hij boven moest brengen.
De bakker kwam ook langs de deuren.
Zo kan ik nog veel meer vertellen over Geuzenveld, maar dan is het te lang.

(In de rubriek WEDSTRIJD2006 staan de gepubliceerde verhalen bij elkaar.)

Henny Schaap

Waar kan ik jullie vinden?????

Jan van Dijk wat een leuke reactie maar waar wonen jullie in Drente?

jan van dijk

terug in de tijd

van 1972-1975 woonden met onze kinderen arjen en marlies in de Colijnstraat tegenover de sionskerk .Buren waren onder andere de families schaap en vlaming en buren waar ik deachernaam niet meer van weet. Zij hadden weleen zoontje die Anton heette.
Marlies was graag bij de meiden van Schaap omdat ze net even ouder waren.Zo leuk zelfs dat ze wel bij ze wilde wonen als van ons ets niet mocht.Inmiddels zijn we 32 jaar en 6 kleinkinderen verder.
Goede tijd waar we met genoegen op terugzien.In 1975 zijn we naar friesland gegaan en daarna overijssel en drenthe waar we nu nog wonen.