Klederdracht

Wie weet er meer over?

Amsterdam Nieuw-West, Osdorp

Veel bezoekers kennen het verhaal van de boeren die ooit woonden in het gebied waar de Westelijke Tuinsteden in de jaren vijftig zijn gebouwd. Er is veel over bewaard, over verteld en over gesproken. Maar één vraag is voor Gerda van der Linde uit de Hoeksche Waard (Zuid-Holland) nog niet beantwoord. En ze zoekt al jaren. Shirley Brandeis (Westerpost) sprak met de oud-Osdorpbewoonster.

Gerda van der Linde in de Akermolen naast een foto van een vrouw in klederdracht Foto: Shirley Brandeis, juni 2013 Door: Shirley Brandeis

U heeft een vraag
“Ik ben enorm geïnteresseerd in klederdracht en vraag me al een tijd af hoe de boeren en tuinders in Osdorp en omgeving eruit hebben gezien. Van de klederdracht van de boeren weet ik al aardig wat. Inmiddels weet ik bijvoorbeeld wat die zwarte rolletjes, die naast de mutsspelden werden gedragen, zijn. Van de tuinders weet ik alleen dat de vrouwen in de omgeving van Sloterdijk een zwart mutsje droegen.”

Vanwaar die interesse in de boeren en tuinders hier?
“Klederdracht in het algemeen vind ik dus interessant. En van hier, omdat ik er jaren heb gewoond. Als apothekersassistente kwam ik in 1964 naar Amsterdam. Ik woonde aan de S.F. van Ossstraat, aan de Sloterplas. Geweldig. Ik heb er tot vijf jaar geleden gewoond.”

En toch nog de interesse in Osdorp
“Ik heb zelfs een abonnement op de Westerpost. Vandaar dat ik de redactie benaderde. Weet u dat ik de moeder van de heren Kater, die de krant runnen, nog op yogales bij me heb gehad.”

Nu zitten we bij de Akermolen
“Vanuit het huis van vrienden keek ik vaak naar de Molenstomp. Het is nu een fijne plek om wat te eten en te drinken. Hier was het ook dat ik een foto van een molenaarsvrouw in klederdracht tegenkwam. Ik wist helemaal niet dat in dit gebied ook klederdracht was gedragen”.

Onderzoek
“Toen wilde ik meer weten. Via via kreeg ik een fotoalbum uit 1850 onder ogen met veel foto’s van mensen in klederdracht hier. Van zijn tante Stien. Een voormalig tuindersvrouw uit Sloten mailde me een foto van een tuindersvrouw in klederdracht. En in een museum in Broek op Langedijk kreeg ik informatie. Ik heb veel mensen gesproken, oproepjes geplaatst, ben veel te weten gekomen, maar niet veel meer over klederdracht in Nieuw-West.”

Wat bent u wel te weten gekomen?
“Via de Stichting Behoud Petruskerk kwam ik in contact met een achterkleindochter van een vrouw, geboren op de molen de 1200 roe aan de Haarlemmerweg, die als een van de laatste in deze omgeving tot haar dood klederdracht heeft gedragen. Dat was begin vorige eeuw. Ik kreeg een foto van haar gemaild. Een schilderij van haar is in bezit van het Amsterdam Museum. Ook daar heb ik iemand gesproken. Ook kwam ik via iemand te weten dat boeren en tuinders dezelfde klederdracht hadden.”

Oproep
“Ik hoop dat iemand me weer een stapje verder kan helpen. Dat mensen denken: goh, ik heb nog foto’s of wat te vertellen. Maar als er niks uit voortkomt, zal me dat niet verbazen.”

Dan eindigt de zoektocht.
“Maar een boek komt er wel. Een boek over de zoektocht, met alle doodlopende wegen. Hoe ver ik ook kom, de zoektocht is al mooi genoeg om over te schrijven. Maar wie weet wat dit gesprek oplevert…”

U kunt in contact komen met Gerda van der Linde via 078-6743820 of gerdavanderlinde@outlook.com.

Lees ook: Klederdracht-op-ansichtkaarten

Gepubliceerd: 29 juli 2013

Bekijk meer afbeeldingen

Voorbeeld van klederdracht Oude ansichtkaart Schrijfster Marja van der Veldt, uitgever Stichting uitgeverij Noord-Holland, ISBN 8789071123658 Schrijfster Marja van der Veldt, uitgever Stichting uitgeverij Noord-Holland, ISBN 8789071123658 Pagina 59 uit het boek 'Ruim Zicht' - Schrijfster Marja van der Veldt, uitgever Stichting uitgeverij Noord-Holland, ISBN 8789071123658