Een jarig stadsdeel

1 Fan

Zestig jaar Nieuw-West (mooier gezegd: Westelijke Tuinsteden) wordt gevierd. En hoe. WoonWest-journalist Shirley Brandeis memoreert aan het gemis aan feesten tien jaar geleden en was enorm opgelucht bij het zien van de programmering voor het diamanten jubileum van dit stukje Amsterdam.

Of ze het zouden vieren. ‘Wat?’ vroegen de stadsdeelmensen, in 2002. Vijftig jaar Slotermeer ontging voor mijn gevoel iedereen een beetje. Dus organiseerde ik maar op eigen initiatief op 7 oktober (de dag dat koningin Juliana in 1952 Tuinstad Slotermeer officieel opende) een feestje en poetste ik met enkele andere Slotermeerliefhebbers, waaronder mijn schooltuinmeester Sjef en zijn vrouw Elise, de plaquette op de brug aan de Burgemeester De Vlugtlaan op. Er werd een vrolijk blommetje geplaatst en dat was het. Wij waren blij, maar het stadsdeel was er niet bij.

Gelukkig, verzuchtte ik begin dit jaar, toen ik vernam van diverse feestelijke plannen rondom het zestigjarig bestaan van de tuinsteden. Gelukkig, er wordt aandacht aan besteed. Inmiddels is mijn opgeluchte gezucht overgegaan in een zwaar drukkende variant, want gaandeweg blijkt dat er zoveel wordt georganiseerd dat ik niet weet hoe ik schrijvend en fotograferend, rondleidend en meedenkend dit jubileum moet verslaan. Er is teveel! New West Fest, Nieuw-West Open, Sloterproms, Rembrandtparkfestival, een tentoonstelling, een museumwoning… Alles in het teken van zestig jaren Licht, Lucht en Ruimte, het motto van tuinstadontwerper Cornelis van Eesteren. ‘

De aftrap is op 8 september in Osdorp, als ‘Nieuw-West Open’ begint met haar zestig weken (!) feest. Het stadsdeel werd door de organisatie in vijftien gebieden opgedeeld en iedere maand staat één gebied centraal waar ‘het’ gaat gebeuren: optredens, rondleidingen en meer. Nieuw-West als één groot openluchtmuseum, dat idee. Op D-day, 7 oktober dus, staat uiteraard Slotermeer centraal. En zo reist het programma tot en met november 2013 door het stadsdeel heen.
Net na die aftrap, trapt ook festival New West Fest af, in het weekend van 22 september. Theater de Meervaart organiseert dan zes weken lang optredens en evenementen. Van een Parade van bewoners en het Sloterplasfestival tot Culinair Festival Amuse en de Sloterproms, een muzikale opvoering à la Night of the Proms. “Het wordt een mix van theater, muziek, dans, kunst en lezingen,” legt festivaldirecteur Andreas Fleischmann uit. “We gaan de culturele rijkdom van Nieuw-West vieren!”

Ik ben gerust. Zestig jaar Westelijke Tuinsteden – de naam die ik nog altijd het mooiste vind – worden gevierd. En hoe ...