laat nieuw-west stralen

Doe mee met uw mooiste kerstversiering - alle bewoners kunnen meedoen!

Amsterdam Nieuw-West

De wedstrijd ‘wie heeft de mooiste kerstverlichting?’ is er weer! Na vijf keer ging deze Osdorpse traditie (2005-2009) ter ziele. Drie jaar later is er een comeback en nu nog groter.

Een huis vol jury met kerstmutsen op! December 2012 Foto: Jaap Wals, december 2009

In ere hersteld
Oud-wethouder Martje Postma (initiator van Laat Osdorp stralen) werd vorige week verrast door het bezoek van CDA-raadslid Rien Fraanje en de Westerpost, die het initiatief afstoften en weer in ere herstelden.
Zou ze het doen? Zou ze het willen? Weer met kerstmuts op vlak voor de Kerst in een busje langs al die vrolijk versierde huizen in het stadsdeel. Zou ze weer al die fraaie kerstbomen, klimmende Kerstmannen, kerststalletjes, kerststukjes, kerstkussentjes en Lemaxdorpen willen bezichtigen bij de mensen thuis? Martje Postma zei volmondig ja, nadat ze door Rien Fraanje en de Westerpost – allebei met kerstmuts op – was gevraagd om weer juryvoorzitter te worden. Martje Postma: “Ik hoor het nog vaak van Osdorpse bewoners. Waar is de kerstverlichtingstoer gebleven? Mijn buurvrouw zei laatst nog dat als ie er weer zou zijn, ze zeker mee gaat doen!” Duidelijk: het was tijd dat dit jaarlijkse hoogtepunt in donkere dagen een comeback beleeft. Drie jaar geleden, tijdens de laatste toer, was Rien Fraanje er voor het eerst bij, als jurylid. En enthousiast. “Het is zo leuk voor een politicus om bij de mensen thuis te kijken hoe mooi ze hun huis, balkon, tuin en soms de hele straat hebben versierd. En ja, af en toe raak je ook over de politiek aan de praat, wat ik ook erg prettig vind.” Blij was hij dan ook dat enkele mede-raadsleden die hij vroeg dit jaar mee te doen, het idee omarmden.

Boerenkool
Martje Postma heeft mooie herinneringen aan de vijf jaren dat ze met een jury – met allemaal een kerstmuts op – in een busje daags voor Kerst ’s avonds door het stadsdeel toerde. “Weet je nog, de kerstboom die op z’n kop hing? Of de toiletpot midden in de huiskamer, omdat de mensen aan het verbouwen waren (maar toch hun huis versierd hadden)? En de enorme Lemaxdorpen, elk jaar weer groter… Sommige mensen waren drie weken bezig met de opbouw, vertelden ze ons!” En elk jaar was er voor de jury de boerenkool van wethoudersmoeder Jo Postma, die ook in 2009 nog op 85-jarige leeftijd een dag lang in de weer was met tien kilo aardappels, vier kilo boerenkool en vele worsten, spek, spekjes en gehaktballen. Jo Postma is helaas in 2011 overleden. Hoe moet dat nu, vroeg de organisatie van de kersttoer 2012 zich af. Westerpostjournaliste-moeder Sandra Brandeis, goede kennis van Martje Postma, wilde de eer van de stamppottaak graag op zich nemen, Martje Postma: “Dat is echt heel fijn. Mijn moeder is natuurlijk onvervangbaar. Sandra is de enige die dit mag doen.” Jo Postma laat nog iets moois achter: de bewoners met de mooiste kerstverlichting/-versiering van dit jaar krijgen naast een prijs ook de Jo Postma-Hillen wisseltrofee.

Aanmelden
En nu? Geef uzelf op of nomineer die buren met die fraaie kerstverlichting en kerstversiering! Dit kan tot en met vrijdag 14 december 17 uur via laatnieuwweststralen@upcmail.nl.
Foto’s van de versiering zijn welkom. De jury zal op maandag 17 december vanaf half vijf langs de fraaiste vijftien adressen in Nieuw-West reizen. Om 21 uur die avond is er - in feestelijke sfeer, met alle deelnemers - de uitreiking. Martje Postma: “Het artikel over de laatste toer in 2009 zei het al: gaat dit leuke initiatief wel door na de fusie van de stadsdelen? Dat was toen heel onzeker. Ik ben blij dat het terug is. En nog groter, nu voor heel Nieuw-West. Ik hoop dat veel bewoners het stadsdeel in deze donkere dagen laten stralen. We komen graag even kijken!”

Laat Nieuw-West stralen is een initiatief van Rien Fraanje (CDA), Shirley Brandeis en enkele raadsleden van het stadsdeel Nieuw-West.