Boek over geschiedenis Westelijke Tuinsteden

Verteller: Ton Heijdra

“Je moet wel heel oud zijn om mij nog iets nieuws te vertellen”

De uitkijktoren op de Oostoever, zoals Van Eesteren ‘m had bedacht Illustratie uit het boek

Het boek

Na andere buurten als De Pijp, Zeeburg en Oud-West is het nu de beurt aan Nieuw-West om in boekvorm in de serie van sociaal geograaf Ton Heijdra te verschijnen. Een beetje een thuiswedstrijd; Heijdra heeft jaren in Slotervaart en Osdorp gewerkt. Maar er was voldoende nieuws te ontdekken. Nu kan men er kennis van nemen in ‘Nieuw-West, de geschiedenis van de Westelijke Tuinsteden’ (ISBN 978 9072810 588).

Het is er eindelijk.

“Ja, het duurde even. Ik heb er uiteindelijk vijf jaar aan gewerkt. Achteraf gezien kwam het nog goed uit dat het langer dan gepland duurde. Nu kon ik mooi de fusie van de drie stadsdelen van Nieuw-West erin opnemen. Tijdens de installatie van de nieuwe raad heb ik nog de laatste foto voor het boek genomen. Nu is het meer een afgerond geheel. Geuzenveld-Slotermeer, Slotervaart en Osdorp zijn nu echt Nieuw-West.”

Welke onderwerpen komen aan de orde in het boek?

“Wat zijn de Westelijke Tuinsteden, waarom is een buurt zo gevormd zoals ie nu is, dat soort dingen. Ik had en heb altijd veel vragen. Daarom schrijf ik ook. Dan kan ik op zoek naar de antwoorden.”

“Nee! Ik ga veel verder terug. Het begon hier niet met het Algemeen Uitbreidingsplan van Cornelis van Eesteren. Ik ben begonnen bij het begin, zo'n duizend jaar geleden. Hoe het er toen uitzag - die polders, het water – heeft medebepaald hoe het er vandaag de dag uitziet. Neem bijvoorbeeld de vraag of de tuinsteden hier wel waren gekomen als dat meer er niet gelegen had.”

Dat meer.

“De Sloterplas, waar wij nu op uitkijken tijdens dit gesprek. Ik wilde per se hier afspreken. Hiermee is het allemaal begonnen. Waar wij nu zitten was vroeger de gemeente Sloten. Amsterdam bestond toen nog niet eens. Ja, het is een hele oude geschiedenis ..."

Het interview met Ton Heijdra gaat nog veel verder over antidateren, een kernreactor in West en een piramide.
Wilt u het gehele artikel lezen? Klik hier en ga naar pagina 24.

evert van bunnik

AUP en later

Er gaat het gerucht dat het Gerbrandypark ten tijde van de Koude Oorlog zou gaan fungeren als massabegraafplaats indien er binnen de Stelling van Amsterdam veel slachtoffers zouden vallen.
Iemand daarover iets bekend? Vreemde is nl. wel dat ik in mijn tijd als lid van de wijkraad(1969-1974) wél stuitte op vreemde reactie's van de gemeente als het ging om het realiseren van voorzieningen als het kleuterbadje en de jeu-de-boulebaan. De drainage van het park loopt verder, ik weet hret, van zuid(Van Tienhovengracht) naar noord(het "slootje" lans Speelmamstraat en R.P Geerligsstraat.