Bronnen verhalenwandeling Geheugen van West 2014 (de App)

Overzicht gebruikte bronnen (teksten en foto's)

Bronnen audiotekst
Bronnen foto's

Haarlemmerweg/Burgemeester Fockstraat Herdenkingskruis (1947)
Infotekst: auteur Ruud van Koert; bron: https://geheugenvanwest.amsterdam/page/1207
Audiotekst: auteur: Ton Eijgenhuijsen (reactie op verhaal Ruud van Koert). Bron: https://geheugenvanwest.amsterdam/page/1207
Foto 1: Herdenkingskruis Haarlemmerweg. Bron: foto Pim Ligtvoet, januari 2012/Geheugen van West https://geheugenvanwest.amsterdam/page/16708

Burgemeester Vening Meineszlaan, De Kandelaar (1956)
Foto 1: bron: foto Ruud van Koert, 6 oktober 2007/Geheugen van West
Foto 2: de prachtig gestileerde toren van De Kandelaar. Bron: foto Ruud van Koert, 6 oktober 2007/Geheugen van West
Foto 3: opening De Kandelaar in aanwezigheid van wethouder Van der Eijden op 31 maart 1973. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam, Collectie foto-afdrukken, Nationaal Archief
Foto 4: De Kaphoed. Bron: Facebook, Leger des Heilsmuseum

Burgemeester Eliasstraat, Sint Catarinakerk (1954)
Foto 1: Sint-Catharinakerk 2014 (hoek Burgemeester Vening Meineszlaan/Burgemeester Eliasstraat). Bron: foto Ruud van Koert
Foto 2: ingang voormalige pastorie/Eliashuis 2014. Bron: foto Ruud van Koert
Foto 3: Catharinakerk in gebruik genomen, 1956. Bron: http://www.gahetna.nl
Foto 4: Burgemeester Eliasstraat-RK St. Catharinakerk De Lelie in aanbouw, 1956. Bron: http://www.flickr.com
Foto 5: huiselijke gezelligheid in het Eliashuis rond 1980. Bron: foto Ruud van Koert/Geheugen van West

Plein '40-'45, Vrijheidscarillon (1952)
Audiotekst: Auteur: Pim Ligtvoet, bron: https://geheugenvanwest.amsterdam/page/15890
Foto 1: Vrijheidscarillon, Plein ’40-‘45. Bron: https://geheugenvanwest.amsterdam/page/16985 foto: Erik Swierstra
Foto 2: Kinderen vragen om eten; Tweede Wereldoorlog

Sloterplas
Audiotekst: Auteur: Anita Florijn. Bron: https://geheugenvanwest.amsterdam/page/2470
Foto 1: Sloterplas met flats aan de Noordzijde. Bron: foto Erik Swierstra
Foto 2: Kinderen in de Sloterplas, 1961. Bron:
Foto 3: Zwemmende jeugd Oostoever Sloterplas’. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Foto 4: Amsterdammers in nieuw West zoeken verkoeling in het zwembad aan de Sloterplas, datering 23 juni 1959. Bron: collectie Beeldbank Gemeentearchief, fotoafdrukken, fotograag: ANEFO, auteursrecht: Nationaal Archief

Brug Burgemeester Röellstraat, Bananenbrug
Audiotekst: auteur: Ruud van Koert, bron:https://geheugenvanwest.amsterdam/page/2238
Foto 1: Brug nummer 604 in de Burgemeester Roëllstraat over de Burgemeester Cramergracht. Foto: Erik Swierstra, 2007. Bron: https://geheugenvanwest.amsterdam/page/18568
Foto 2: Brug nummer 604 in de Burgemeester Röellstraat over de Burgemeester Cramergracht, Slotermeer. Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam, ongedateerd
Foto 3: Urinoir. Foto: Ruud van Koert, 2008
Foto 4: Toegang urinoir. Foto: Ruud van Koert, 2008

Burgemeester Cramergracht, Schutsluis
Foto 1: de schutsluis in de Cramergracht; foto: Jan Hart, 2014
Foto 2: Sluisdeur van de schutsluis in de Cramergracht; foto: Jan Hart, 2014
Foto 3: Brug met schutsluis, gezien naar Erasmusgracht, 1957
Bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam

Burgemeester De Vlugtlaan, De Ringspoordijk
Audiotekst: auteur: Cor de Vries, bron: http://www.geheugenvanwest.nl/7053/nl/de-dijk?forum_start=n20812#comment-20812
Foto 1: Station Burgemeester de Vlugtlaan, gezien vanaf de Leeuwendalersweg, september 2014; foto: Jan Hart
Foto 2: Station Burgemeester de Vlugtlaan, mei 1986; bron: http://www.geheugenvanwest.nl/550/nl/de-ringspoordijk
Foto 3: de dijk met uitzicht naar De Roos van Dekamaweg, 1957
Fotograaf: Rinus Knopper; bron: Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam, 27-08-1957

Burgemeester De Vlugtlaan / Theodorus Dobbestraat, Poortjes
Audiotekst: mevrouw Evie Louhenapessy-Kuhurima, bronnen: http://www.geheugenvanwest.nl/175/nl/gastenboek?forum_start=n1667#comment-1667
Foto 1: Poortje naast nummer 15; foto: Ruud van Koert, 2014
Foto 2: Poortje tussen nummer 15 en 17; foto: Ruud van Koert, 2014
Foto 3: Poortje naast nummer 29; foto: Ruud van Koert, 2014
Foto 4: Leerlingen bewonderen hun eigen werk. Op 8 oktober 2010 werden de poortjes naast nummers 15 en 29 door wethouder Els Verdonk officieel geopend. Foto: Shirley Brandeis, 8 oktober 2010. Bron: Geheugen van West http://www.geheugenvanwest.nl/14693/nl/leerlingen-bewonderen-hun-eigen-werk

Flierefluiterpad, Speeltuinvereniging Wiltzangh
Audiotekst: auteur: Elbert van Duijkeren, bron: http://www.geheugenvanwest.nl/11153/nl/een-teleurstelling-om-nooit-te-vergeten?forum_start=n11250#comment-11250
Foto 1: clubgebouw van de speeltuinvereniging Wiltzangh; foto: Ruud van Koert, september 2014
Foto 2: naambordje op het clubgebouw van speeltuinvereniging Wiltzangh; foto: Ruud van Koert, september 2014
Foto 3: voorbeelden van twee bootjes van Wiltzangh; bron: Jan Hart/Geheugen van West, http://www.geheugenvanwest.nl/25437/nl/voorbeelden-van-2-bootjes-van-wiltzangh
Foto 4: de wedstrijden op de Bosbaan kenden een lange traditie, zoals dit krantenartikel uit 1952 laat zien. Bron: De Waarheid, 19-5-1952/Geheugen van West,

Bos en Lommerplein 325, De Kolenkit (1956)
Audiotekst: auteur: Jan van Zijp, bron: http://www.geheugenvanwest.nl/9754/nl/dansles-in-de-kolenkit
Foto 1, bron: beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Foto 2: Zigrida Eglite geeft balletles in De Kolenkit, 1959-1960
Foto 3: Interieur van de Kolenkit; copyright: Wikimedia commons

Bos en Lommerweg, winkels
Foto 2: Bos en Lommerweg 379-377-375 enz. (v.r.n.l.), 1990
Foto 3: Bos en Lommerweg 263-269, ongedateerd
Foto 4: Boerderij Bos en Lommer, Sloterdijkermeerweg 60, 1922

Gerard Callenburgstraat, Sportpark De Ruyter
Infotekst: het XYZ van Amsterdam; Jaap Kruizinga, bron: http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/241-nummer-10-oktober-2008?start=1
Foto 1: M. ten Broeke, 2014
Foto 2: Speeltuin Gerard Callenburgstraat. Op de achtergrond is de G.L.O. school De Narcis zichtbaar. Datering: 18.08.1953
Collectie: Ruimtelijke Ordening, dienst; foto's
vervaardiger: Dienst Publieke Werken; afdeling Stadsontwikkeling (fotograaf). Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Foto 3: Klimkooi in speeltuin De Ruyter, 1950-1955. Bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Foto 4: Vierhouten (dependance Paasheuvel), 1955, leider Frans Staubach jr., met Rein IJssenagger, Maarten Hodde, Rinus de Groot, Arie van der Berg, Fred Fontijn. Bron: foto collectie Fred Fontijn; http://www.geheugenvanwest.nl/12621/nl/kampclub-vakantie

Rijpgracht
Foto 2: De Rijpgracht, 1934; bron: Beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Foto 3: de Rijpgracht gezien vanaf de Willem de Zwijgerlaan, 1960;
bron: Beeldbank van het Stadsarchief van Amsterdam

Van Beuningenplein, Buurt- en speeltuinvereniging Westerkwartier
Audiotekst: fragment 1: http://www.geheugenvanwest.nl/12639/nl/terugblik-op-westerkwartier; fragment 2: http://www.geheugenvanwest.nl/12639/nl/terugblik-op-westerkwartier en http://www.geheugenvanwest.nl/7905/nl/westerkwartier-1908-2008
Foto 1: Het opnieuw ingerichte Van Beuningenplein (2014); foto: M. Simoes
Foto 2: Westerkwartier tegen Olympia - 3e doelpunt van Westerkwartier, 1930; Copyright: archief Henk Schmidt
Foto 3: Verenigingshuis Westerkwartier (datum onbekend). Copyright: archief Henk Schmidt
Foto 4: Wandelclub van het Westerkwartier doet de avond-vierdaagse - nog zonder uniformen, 1959. Copyright: archief Henk Schmidt

Van Limburg Stirumplein
Infotekst: Staatskrant 3708, 2008 http://www.scribd.com/doc/24365922/Staatskrant-3708-2008 , http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Gruyter_%28winkelketen%29 en http://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Limburg_Stirumplein
Audiotekst: auteur: Joop Komen
Foto 1: tramhalte op het Van Limburg Stirumplein. Copyright: Flickr creative commons https://www.flickr.com/photos/faceme/5453245708/in/photolist-9iTiZd-9iTiXJ-7BJmf4-6neL7Z-86usZf/
Foto 2: de ‘De Gruyterbus’ op het Van Limburg Stirumplein terwijl de winkel werd verbouwd van bediening naar zelfbediening, 1960. Copyright:
Foto 3: Binnen in de ‘De Gruyterbus’. Copyright:
Foto 4: ‘Tramlijn Begeerte’ op het Van Limburg Stirumplein (1983). Copyright: beeldbank stadsarchief http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/sortering/sk_datering_ASC/start/16?q_searchfield=stirumplein&f_sk_documenttype[0]=foto

Westergasbrug
Foto 1: brug naar Westerpark en Westergasfabriek over de Haarlemmervaart, 2014, Copyright: M. Simoes
Foto 3: De Westergasfabriek en de Haarlemmervaart, ca. 1907

Haarlemmerweg 465, Molen De Bloem
Audiotekst: Henk Schuurman (interview José Stolp}: http://www.geheugenvanwest.nl/7450/nl/molen-de-bloem
Foto 2: tekening van Dirk Verrijk, "Singelgracht". Singelgracht met links molen “De Blom” op het bolwerk, nog in haar gedaante van ‘standerdmolen’ (ca. 1770). Copyright beeldbank Stadsarchief Amsterdam
Foto 3: begraafplaats Vredenhof en korenmolen De Bloem, ca. 1935
Bron: beeldbank Stadsarchief

Oud Sloterdijk, Standbeeld ‘De Verdwenen Boer’
Audiotekst: Auteur: Ruud van Koert, bron: http://www.geheugenvanwest.nl/5642/nl/gesnapt
Foto 1: Standbeeld ‘De verdwenen boer’ (rechts) met de Petruskerk op de achtergrond. Copyright: Ruud van Koert
Foto 2: dorp Sloterdijk en de Petruskerk, 1922. Copyright: beeldbank Stadsarchief Amsterdam http://beeldbank.amsterdam.nl/beeldbank/indeling/detail/sortering/sk_datering_ASC/start/12?q_searchfield=petruskerk]
Foto 3: Sloterdijk, overweg en station in 1970. Copyright: beeldbank Stadsarchief Amsterdam