Terugblik op symposium West Herinnert/d

Uit de Westerpost van 26 november 2014

Auteur: Jan Hart
Van Eesterenmuseum
Artikel Geheugen van West (anno 2004) Bron: Westerpost 26-11-2014, auteur: Shirley Brandeis

De Westerpost besteedde aandacht aan het symposium West Herinnert/d, dat op 21 november 2014 in het Van Eesterenmuseum werd gehouden ter gelegenheid van de dag van de online geheugens en het 10 jarig bestaan van het Geheugen van West. Het artikel – geschreven door Shirley Brandeis - geeft een goede impressie van de dag en wordt integraal overgenomen, aangevuld met een aantal foto’s. Het inhoudelijke verslag volgt later.

Om het artikel in een vergroot formaat te lezen: plaats de cursor in de rechterbovenhoek en klik op het icoontje 'Vergroot'.

Voorzitter Joke Hilverda opent het symposium Bron: foto Annick Marquer, 2014

Mike de Kreek (in het rood, Geheugen van Oost) met naast hem Anton Ederveen (initiator Geheugen van West, nu burgemeester van Valkenswaard) en echtgenote Bron: foto Annick Marquer, 2014

Jurriaan Otto, stond in 2004 aan de basis van website, leest hier één van zijn verhalen voor Bron: foto Annick Marquer, 2014

Ruud van Koert, vrijwillger van het Geheugen van West en één van de verhalenvertellers tijdens het symposium Bron: foto Annick Marquer, 2014

Shirley Brandeis, leest één van de verhalen voor die zij voor het Geheugen van West heeft geschreven Bron: foto Annick Marquer, 2014

Een belangrijk onderdeel van het programma waren de workshops Bron: foto Annick Marquer, 2014

Mike de Kreek (r.) vraagt het panel te reageren op de uitkomsten van de workshops; v.l.n.r.: Daniëlle Kuyten, freelancer bij Imagine IC, Annemarie de Wildt, curator Amsterdam Museum en Erik Bobeldijk, lid dagelijks bestuur bij Gem. Amsterdam, Nieuw-west Bron: foto Annick Marquer, 2014

Na afloop van het symposium: receptie én muziek! Bron: foto Annick Marquer, 2014

Hans Staphorsius

Ontstaansgeschiedenis Geheugen van West.

In Amsterdam komen er steeds meer geheugens bij, naast het Geheugen van Oost, die als 1e ontstond, met het Geheugen van West (GvW) als 2e komen nu ook de andere stadsdelen van Amsterdam deel uitmaken van het Geheugen van Amsterdam. Het Amsterdam Museum is daarbij de inspirator en gastheer van alle geheugens. Als actief deelnemer van het GvW ben ik blij dat er nu ook geheugens van Centrum, Zuid, Noord en Zuid/Oost komen. In elk stadsdeel zijn mensen met verhalen over vroeger en nu. Want ook wat nu gebeurd is het opschrijven waard, wat vandaag gebeurd en opgeschreven wordt is morgen geschiedenis. Zoals wij ons in West en Nieuw-West hebben laten inspireren door het GvO (Oost) hopen wij die inspiratie door te geven aan al onze nieuwe Geheugens in de Stad. Wij hadden in wat toen nog de Deelraad Geuzenveld-Slotermeer was, het geluk dat een van onze toenmalige ambtenaren Jurriaan Otto, in Oost het ontstaan van het GvO had mee gemaakt. Hij werd in Geuzenveld-Slotermeer de 1e projectleider van het Geheugen van West, dat een plek vond in de Multiculturele Huiskamer "De Brug" wat de uitvalsbasis werd voor de schrijvers en de redactie van ons Geheugen. Na de fusie in 2010 van de drie stadsdelen in Nieuw-West verviel de basis en steun van het stadsdeel, maar ons 10 jarig bestaan is door het nieuwe stadsdeel nog wel mede mogelijk gemaakt. Het GvW is inmiddels een zelfstandige stichting, gehost door het Asterdam Museum. Vanaf het begin gingen onze verhalen over West en Nieuw-West en dat is nog altijd zo. Dankzij de inkwartiering bij de Brug (als een soort zelfstandige werkgroep) kan het Geheugen van West, blijven functioneren. Met een minimum aan middelen, maar gemotiveerd om het Geheugen van West tot in lengte van jaren in de "lucht"te houden. Wij wensen de nieuwe Geheugens veel succes en kijken uit naar de samenwerking in onze stad en bij het Amsterdam Museum.

Hans Staphorsius

Bestuurslid/ Schrijver GvW