Cursus kunsthistorie

1 Fan
Model Maison d’Artiste 1923, reconstructie 1982 Theo van Doesburg & Cornelis van Eesteren - Collectie Gemeentemuseum Den Haag

Vanaf 30 maart in het Van Eesterenmuseum: Pioniers van de moderne architectuur, een nieuwe ruimtelijkheid.

Na rondleidingen, debatten, excursies, educatieprojecten voor scholen en tentoonstellingen, komt het Van Eesterenmuseum met nog een activiteit. Eind maart begint een korte cursus kunsthistorie. In drie woensdagavonden passeren de pioniers van de moderne architectuur de revue. Docent Geert van Boxel belicht de samenhang tussen kunst, architectuur en stedenbouw in de eerste helft van de twintigste eeuw. Als vertrekpunt neemt hij Gerrit Rietveld als belangrijke vertegenwoordiger van De Stijl. Met Van Doesburg en Schröder-Schräder als coaches kwam Rietveld tot een bijzondere ruimtelijke architectuur, die velen inspireerde. Maar het leven en werk van deze timmerman die huizen bouwde, is slechts het begin van een groter verhaal. Speciale aandacht in de cursus krijgen de ontwikkelingen tussen De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid, zoals bij de stedenbouw van Van Eesteren en in de architectuur van Dudok. De Stijl inspireerde op internationaal niveau zelfs architecten als Mies van der Rohe, Le Corbusier en Frank Lloyd Wright.

Geert van Boxel - de docent van deze cursus - studeerde zowel kunstgeschiedenis als bouwkunde. Hij houdt zich vooral bezig met de relatie tussen vorm en functie en raakvlakken tussen architectuur en kunst. Geert geeft veel lezingen en organiseert excursies en reizen waarin architectuur en kunst centraal staan.

De cursus Pioniers van de moderne architectuur, een nieuwe ruimtelijkheid, vindt plaats op 30 maart, 6 en 13 april in het Van Eesterenmuseum aan de Burgemeester de Vlugtlaan 125. Van 19:30 – 21:30. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Kosten vijfenveertig euro.
Aanmelden via het e-mailadres cursus@vaneesterenmuseum.nl. Meer inlichtingen kunt u vinden op de website http://www.vaneesterenmuseum.nl of bel 020 447 1857