Auteur: Bas Kamps
Amsterdam

Op weg naar Amsterdam stuit je eerst op de rommelige rafelranden, die steeds meer opgevuld worden met gesloten, raamloze dozen van forse omvang. Op een van die fietsroutes rechts de opgespoten natuur en links de oprukkende dozen, staat een citaat van de Franse filosoof Roland Barthes. Tussen de andere graffiti die niet verder gaat dan de eigen naam, handtekening of logo, stilistisch vormgegeven en eindeloos herhaalbaar. Nogal een ongebruikelijke plaats voor een filosoof, zo meende ik. Fijn dat ook aan rafelranden filosofen geëerd worden. Dat er iemand was die de noodzaak voelde om juist op die plek zijn liefde voor Barthes te delen.

Het citaat gaat verder dan wat hier op de muur gestift is. Het volledige citaat is: “Photography is a kind of primitive theater, a kind of Tableau Vivant, a figuration of the motionless and made-up face beneath which we see the dead.” Een citaat uit zijn boek Camera Lucida of in het Frans: La chambre claire, de lichtende kamer.

Het boek gaat over zijn recent overleden moeder of de dood en over fotografie. Twee maanden na publicatie in 1980 was hij zelf dood door een auto ongeluk.