Hem weg

Auteur: Bas Kamps
Nieuwe Hemweg
Hemwegcentrale. Foto: Bas Kamps, 2019.

Aan kinderen wordt weleens liefdevol het leugentje verteld dat schoorstenen de makers van wolken zijn. Dat lijkt hier ook zo. Mooie, schone, witte wolken verlaten de centrale. Nou schoon? Deze centrale produceert vooral CO2. Hij staat 10de in de Nederlandse top 10 van CO2 makers. Een eindje verderop blazen Tatasteel (op de 3de plaats) en de centrale in Velsen (5de plek) ook enorme hoeveelheden van dat broeikasgas uit. En deze centrale vreet gulzig kolen. Tot wel zestig kilogram per seconde. Tjonge.

En nu wil de politiek hem versneld weg, zo werd in maart 2019 bekend. Dat scheelt al gauw 4,5 megaton CO2 per jaar. Eind van dit jaar blaast hij de laatste wolken uit. Om precies te zijn op maandag 23 december 2019 om 11.00. Voor ons ligt een wolkeloze toekomst.

Jan Luiten

Mooi