Uit en thuis met voetbal

Verteller: Evert van Maanen
Van Tijenbuurt, Geuzenveld

Als het weer het toelaat stapt Evert van Maanen op de fiets. Rustig een stukje rijden, terrasje pikken en mensen kijken. Een blessure aan de enkel beperkt hem in het lopen. Dat is wel anders geweest.

Evert van Maanen In de Eduard Meijerstraat. Het mooiste plekje in Amsterdam! Groen tot aan Zandvoort en op fietsafstand van de Dam.

Brons en zilver heeft het hem en zijn vrouw opgeleverd. Ballroom dansen. Samen met een stel bevriende buren hebben ze twee seizoenen lessen gevolg op een dansschool. Maar vooral het oefenen in de brede gang tussen de boxen staat hem nog duidelijk voor de geest. Het was leuk, maar zijn ware passie was toch het voetbal.
In 1963 was hij vanuit Velsen in Amsterdam komen wonen. Het pasgetrouwde stel kreeg een woning in de Blusséstraat. Via een collega kwam Evert van Maanen aan de bal bij ASV Geuzenveld. Eerst speelde hij als middenvelder, maar al snel werd hij gevraagd voor diverse nevenactiviteiten. Bij de bouw van een clubhuis kwam zijn loodgietervakmanschap goed van pas. Later werd hij begeleider en secretaris van de jeugdploegen.
De voetbalclub had een grote aantrekkingskracht, ook op kinderen met een verstandelijke beperking. Er ontstond een ‘gehandicaptenteam’ en Evert van Maanen werd de begeleider.
Dat hield meer in dan alleen de spelregels uitleggen. Het vervoer vanaf de club naar de tegenpartij werd door hem verzorgd. In het begin werd er alleen in Noord-Holland gespeeld, maar later breidde de competitie zich uit verder het land in. Uiteindelijk waren er vier G teams bestaande uit acht jongens en meisjes met een verstandelijke en soms ook licht lichamelijke beperking. Als voor een wedstrijd niet iedereen - op tijd - op was komen dagen kon de wedstrijd toch starten, want ook voor het ter plekke werven van spelers draaide begeleider Van Maanen zijn hand niet om. Net als het leveren van de gesponsorde tenues van de spelers.
Speelschema’s, uitslagen en de rest van de administratie werden door mevrouw Van Maanen in de computer gezet en uitgedraaid en in het weekend kon de bal weer rollen.
70 jaar is Evert van Maanen nu. Hij staat nu langs de lijn om de spelers aan te moedigen. Samen met zijn zoon volgt hij de wedstrijden van Ajax, soms vanaf de tribune. En nog steeds wordt zijn advies gevraagd door de voetbalclub die tegenwoordig S.C. Eendracht ’82 heet. Want zoveel ervaring en liefde voor de bal zet je niet zomaar buitenspel.

Naar de rubriek Van Tijenbuurt voor andere verhalen uit de buurt.

prijsuitreiking prijsuitreiking gehandicaptentournooi 2003 Gehandicaptentournooi 2003

Roy Abels

Hallo meneer van Maanen, was wat aan het GOOGELEN""zoals dat zo mooi heet. En guess what ....
Vond ik dit artikel.
Ik woon momenteel in Harderwijk, maar zit voor mijn werk (Defensie) vanaf maart 2008 t/m 31 juli 2011 in Madrid. Er zijn ergere plekken toch..?
Heb toch zo af en toe wel eens terug gekeken naar die magnifieke tijd bij avv Geuzenveld!!
Ben zelfs een keer in de oude kantine geweest (toen - denk zo ergens eind '80 begin '90 - al SC Eendracht als ik me niet vergis) en natuurlijk geen enkele bekende tegen gekomen.
Ik kom zo af en toe nog een terug in m'n oude buurt (Hendrik Bulthuisstraat) om oude buren op te zoeken. Van ons oude 1e senioren team ben ik Gerrie Dijkstra (keeper) nog een paar keer tegen het lijf gelopen.
Alfred de Boer die op 28 mei 2009 heeft gereageerd ken ik zeker nog. Toch wat keertjes bij elkaar thuis geweest kan ik me herinneren. Zou leuk zijn ook met hem weer eens contact te hebben.
Mail me gerust eens: royinmadrid@hotmail.com
Altijd leuk om oude bekenden te ontmoeten. Gek, maar wanneer je ouder wordt (inmiddels ook bijna 55) ga je steeds vaker op zoek naar oude herinneringen ...
Groet en wie weet tot mail's
Mijn beide ouders zijn nog steeds goed ter been en wonen inmiddels in Almere. Mijn vader kan zich u nog bijzonder goed herinneren.
Roy Abels

Alfred de Boer

alfred

Hoi Meneer van Maanen,

Ik heb nog bij u in het elftal gezeten samen met Humprey Zeelenberg en Roy Abels
Het was een erg leuke tijd wonnen altijd met grote cijfers
Geuzenveld had altijd een goede jeugd.

frank adriaansen

asv geuzenveld

dag meneer van maanen mijn naam is frank adriaansen ik ben op zoek naar jeugdfoto,s van de elftallen waar ik in heb gespeeld denk dat het 1971 1972 ,73 was het was een geweldige tijd denk nog regelmatig aan die terug alvast heel erg bedankt.

bep

hoe heten de kinderen van jullie?