Vrije Geer, zicht op Sloten

Eerste prijs

50 x 40 cm Door: Saskia Lensink

Juryrapport:
De jury is van mening dat dit schilderij “lekker en technisch goed geschilderd” is. Het schilderij is oorspronkelijk, krachtig geschilderd en de kunstenaar heeft duidelijk zijn eigen handtekening. De gebruikte techniek zorgt ervoor dat het schilderij ‘in beweging is’. Beide onderwerpen, het natuurpark dat gered is van bebouwing en het zicht op het oude dorp, het verleden en het nu, komen samen. De jury vroeg zich af of dit schilderij de suggestie wekt dat dit zicht bedreigd wordt in de toekomst. Of dat het schilderij juist benadrukt dat de afbeelding onveranderlijk is en voor altijd instant zal blijven: “Dat brengt spanning in het schilderij. Dat is bijzonder mooi!”.

Leuk hierbij te vermelden is dat Tamar Frankfurther, als organisator van deze wedstrijd, na de jurering vertelde dat juist dít zicht op het dorp in 1995 bedreigd werd. Het behoud van dit fraaie en open zicht op de oude dorpskern van Sloten vormde een belangrijk argument om het referendum tot behoud van het Weilandje Vrije Geer te organiseren. Het referendum werd gewonnen. Hierdoor werd dit zicht behouden. Er kwam geen woningbouw op en geen tramlijn dwars door het Weilandje. De spanning van 26 jaar geleden – of het wel zou lukken om het Weilandje groen te houden – heeft de kunstenaar blijkbaar op de onwetende jury overgebracht! Een bijzonder knappe prestatie en een terechte winnaar van deze wedstrijd!

Toelichting op het schilderij van Saskia
Ik schilder 'en plein air' op locaties in (de buurt van) Amsterdam. Dit schilderij heb ik gemaakt op een bewolkte dag in het voorjaar van 2021. Het schilderij maakt deel uit van mijn expositie Buitenleven in Coronatijd. Het laat het uitzicht op de Vrije Geer zien met in de verte een kerk van het dorp Sloten. Vrije Geer was het natuurgebied waar volgens mij één van de eerste referenda in Amsterdam over gehouden is. Het was voor mij ook een van de eerste keren dat ik voor de Gemeenteraad mocht stemmen. In die zin is het historisch dat het behouden is voor de natuur. Ik hoop dat dit stukje groen, net als andere groene zones in de stad in de toekomst behouden blijft.

Terug naar het overzicht van de inzendingen.